https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

V murskosoboški knjižnici predstavili knjigo Ali bo jeseni v Sloveniji še pomlad?

Murska Sobota, 22.06.2017 ob 7:00  

V sklopu Vanekovih večerov je v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota, potekala predstavitev knjige Ali bo jeseni v Sloveniji še pomlad? V razgovoru, ki ga je povezoval Marjan Šiftar, sta sodelovala avtorja knjige prof. dr. Božo Repeta in doc. dr. Darje Kerec.  

 

Knjiga govori o 80. letih, v katerem je prihajalo do političnih sprememb, predstavljen pa je tudi čas modernizacije vsakdanjika. Avtorja sta osemdeseta leta predstavila kot prelomno obdobje državotvornih procesov, ki so pritegnili tudi tuje medije. Slovenija znotraj Jugoslavije je bila najbolj razvita in v kulturnem smislu najbolj prozahodno orientirani del.

Dr. Repe je povedal, da smo bili Slovenci skozi zgodovino hlapčevski narod, kar pa je objektivno. V najbolj kritičnih časih slovenske zgodovine je zelo mala kritična masa (2 milijonski narod) naredila čudež. Čudež je, da je tak narod naredil državo in po Repetovem mnenju je recept za preživetje ponižnost.  

Besedilo je pisano na podlagi arhivskih virov večinoma nekdanjih pomembnejših družbenopolitičnih organizacij in institucij države. Avtorja knjige sta opravila številne izčrpne intervjuje z udeleženci in akterji dogodkov v osemdesetih letih, kar da bralcu nov, poglobljen pogled na tisti čas.

Avtorja sta podala celovito, dokumentirano in slikovno podobo burnih osemdesetih let, procesov "poetično poimenovanih "slovenska pomlad", ki so pomenili uvod v osamosvojitev, njen temelj: od Titove smrti, ekonomskega in političnega krhanja jugoslovanske države, alternativnih političnih gibanj in demokratičnega nastajanja večstrankarske demokracije in pravnih temeljev osamosvojitve, Majniške deklaracije, akcije Sever, konflikta z JLA in afere JBTZ, iskanja notranjepolitičnega konsenza in plebiscita, do provokativne in alternativne kulture, razcveta civilne družbe in življenja v osemdesetih in pogleda tujih medijev ter vloge akcije Slovenija moja dežela, po kateri ima knjiga naslov. To je odlična upodobitev izjemne dinamike slovenske družbe, njene demokratizacije, optimizma, energije in ustvarjalnost - o neponovljivih in zlatih 80. letih, je zapisal eden izmed ocenjevalcev knjige.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.