https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: Skupini iz Bolgarije in s Kube navdušili občinstvo

Murska Sobota, 30.06.2017 ob 12:00  

V četrtek, 29. junija, sta na grajskem dvorišču nastopili skupini Trakia iz Bolgarije in Camagua s Kube.


TRAKIA Folk Dance Ensemble, Plovdiv 
Bolgarija je izjemno zanimiva in raznolika dežela, ki leži v osrčju Balkana ter predstavlja edinstveno vez med Evropo in Orientom. Med državami sveta se po številu kulturnih in naravnogeografskih spomenikov pod Unescovo zaščito uvršča v sam vrh. Odlikujejo jo bogata kulturna tradicija, neokrnjena narava, izjemno prijazni ljudje, vrhunska kulinarika in običaji, ki jih strastno negujejo. Državni profesionalni ansambel Trakia iz mesta Plovdiv je bil ustanovljen leta 1974. Že od prvega nastopa velja njihov slog za unikat folklorne kreacije in drzne izraznosti. Njihovi koncerti presegajo okvirje tradicionalnega načina nastopanja, saj predstavljajo ogromno zakladnico ljudske tradicije dežele na vrhunski in izjemen, redko viden način. V harmoniji giba, plesa, petja in glasbe nam prikažejo ljudske običaje iz vseh delov Bolgarije. Tisoče koncertov in nastopov po vsem svetu so vsekakor zagotovilo, da na naše odre prihaja izjemna skupina, ki bo pomenila enega vrhuncev letošnjega folklornega dogajanja. 


CAMAGUA Compania Folklorica, Camagüey
Kuba je zelo oddaljen kotiček sveta. Biser, obdan s Karibskim morjem, Mehiškim zalivom in Atlantskim oceanom. Je stara kulturna dežela, v kateri se prepleta čarobna mešanica Afrike in Evrope, ter ena zadnjih trdnjav komunizma, čeprav je po smrti Fidela Castra vedno bolj na udaru novodobnega razumevanja sveta. Kubanci so veseli ljudje, saj se vročim ritmom salse predaja staro in mlado. Tradicionalno ljudsko izročilo je pravzaprav še dandanes del vsakdanjega življenja. Glasba, ples in razumevanje življenja so se pod španskimi, afriškimi in staroselskimi vplivi razvijali skozi stoletja, velik vpliv na kulturo pa so imeli tudi afriški sužnji, ki so skrivaj gojili svoje obrede. Skupina Camagua nam prinaša vroče karibsko sonce, ritem salse in neusahljivo energijo mešanice avtentičnih, afriških in staroselskih običajev. Direktor folklorne univerzitetne skupine, ustanovljene leta 1981, je Fernando Medrano Vireya, profesor na camagüeyški univerzi. Izjemni, vrhunski plesalci in glasbeniki nastopajo po vsem svetu ter so znani po raznolikih, barvitih in z energijo nabitih predstavah, ki so zares prava paša za oči in ušesa.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.