https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Odkupna cena pšenice še ni določena

06.07.2017 ob 7:10  

Prejšnjo sredo so se sestali predstavniki žitne verige pri kmetijskem ministru Dejanu Židanu, v ponedeljek pa so potekala konkretna pogajanja med predstavniki kmetov in njihovih pooblaščenih organizacij s predstavniki mlinsko–predelovalne industrije v soboškem Mlinopeku.


Lansko leto se je pogajalska zgodba odvijala nekoliko drugače, saj so pogajanja takoj na začetku propadla in so mlinarji določili svoje odkupne cene. V ponedeljek je vsaka stran predstavila svoja pogajalska izhodišča okrog katerih so se usklajevali. Predstavniki kmetov so predlagali odkup štirih oziroma petih kakovostnih razredov pšenice. Kriterij za določitev kakovostnega razreda je vsebnost beljakovin v pšenici.

Za krmno pšenico (kakovostni razred C) so predlagali odkupno ceno 135 evrov za tono, za kakovostni razred B2 (od 11,5 do 12,5 odstotka beljakovin) 145 evrov, razred B1 (od 12,6 do 13,5 odstotka beljakovin) 160 in razred A (nad 13,6 odstotka beljakovin) 175 evrov za tono. Mlinarji in odkupovalci povezanih v Zbornico kmetijskih in živilskih podjetij (ZKŽP) so predlagali 130 evrov za razred C, 140 evrov za razred B2, 150 za B1 in 160 za najvišji kakovostni razred A. Direktorica ZKŽP Tatjana Zagorc je povedala, da so na pogajanjih uskladili kriterije kakovosti in kakovostne razrede, odprta pa ostaja le še odkupna cena.

Foto: Arhiv Pomurec.com

Kmetje so pri določitvi letošnje odkupne cene izhajali iz povprečnih cen na evropskih borzah. Te v zadnjem mesecu beležijo povprečno 1,5-odstotno tedensko rast. Trenutno se gibljejo okrog 166 evrov za tono krušne pšenice (B1). Franc Kučan, predsednik kmetov, pravi, da so te nižje od dejanskih odkupnih cen, ki jo dobi kmet v zahodnoevropskih državah. V sredo bodo že znane analize trga s pšenico v preteklem tednu. Na podlagi te naj bi potem določili končno odkupno ceno, poroča pomurje.si.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.07.2017 ob 8:26 gost

      Kakršna koli bi bila cena pšenice vedno bi bila prenizka za kmeta. Vendar resen kmet, ki je vključeni v integrirano pridelavo dobi, k tej odkupni ceni še 100 EUR subvencije po toni in še 9,5 % DDV, kar vse skupaj znese za A klaso po toni 286,15 EUR. Strokovnjaki pa so nekje izračunali, da je strošek pridelave 160-170 EUR po toni. Potem pa jamranje, da se kmetijstvo uničuje in se nič ne splača. Presodite sami.

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.07.2017 ob 21:57 kupinar gost

        to ni res kakših 100 evrov,prej se prepričaj pa te pijši takše somarije. pridelaj tij pšenico pa boš vido kelko ti ostane

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.07.2017 ob 8:45 Štefan gost

      Jamrajo samo kmetje, ti veliki, ki nam po vaseh svobodno razvažajo gnojevko, kadarkoli si zmislijo, škropijo kadarkoli, firme imajo kontrolo, kmet, današnji pa gleda samo na dobiček in nima nobene zavesti - živino prodajajo Avstrijcem, tu pa berejo subvencije, največ nereda je v privatnem kmetijstvu, kupujejo, kar jim kdo pripelje domov, samo da je poceni ...

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      06.07.2017 ob 19:49 gost

      Nima smisla razpravljati, saj bodo tako ali tako zopet cvilili, da je premajhna.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.