https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Najnižje število brezposelnih po poletju 2009

04.10.2017 ob 13:30  

Konec septembra je bilo na zavodu za zaposlovanje registriranih 80.990 brezposelnih, kar je 3,4 odstotka manj kot avgusta in 14,9 odstotka manj kot pred letom. Gre za najnižje število brezposelnih po poletju 2009. Število registriranih brezposelnih je v prvih devetih mesecih na letni ravni v povprečju upadlo za 13,8 odstotka na 90.367.


Na zavod se je septembra na novo prijavilo 6193 brezposelnih oseb, kar je 23,2 odstotka več kot avgusta in 8,2 odstotka manj kot septembra lani.

Med novo prijavljenimi je bilo 3194 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas, 1166 iskalcev prve zaposlitve ter 824 trajno presežnih delavcev in stečajnikov. Od 9046 brezposelnih oseb, ki jih je septembra zavod odjavil iz evidence, se je zaposlilo oziroma samozaposlilo 6425 oseb, kar je 81,1 odstotka več kot avgusta in pet odstotkov manj kot pred letom dni.

 Foto: mojedelo.com

V prvih devetih mesecih leta pa se je na zavodu na novo prijavilo 58.026 brezposelnih oseb, kar je 8,1 odstotka manj kot lani v tem času. Največ oseb se je prijavilo, ker so izgubile zaposlitev za določen čas (33.421). Prijavilo se je še 6610 iskalcev prve zaposlitve ter 9074 trajno presežnih delavcev in stečajnikov.

Na letni ravni se je na zavodu prijavilo za 13,9 odstotka manj iskalcev prve zaposlitve, za 11,5 odstotka manj trajno presežnih delavcev in stečajnikov ter 7,5 odstotka manj brezposelnih po izteku zaposlitev za določen čas. Iz evidence se je odjavilo skupaj 76.651 brezposelnih oseb, od teh 55.039 zaradi zaposlitve, kar je 8,9 odstotka manj kot v primerljivem obdobju leta 2016.

Foto: slovenskenovice.si

Brezposelnost se je sicer septembra v primerjavi s predhodnim mesecem zmanjšala v vseh območnih službah zavoda. Brezposelnost se je v primerjavi z lanskim septembrom najmanj zmanjšala v ptujski območni službi, kjer je bila nižja za 5,1 odstotka.

Po zadnjih podatkih statističnega urada, ki so na voljo za julij, je bilo sicer v državi 846.894 delovno aktivnih prebivalcev, kar je 0,4 odstotka manj kot junija in 3,6 odstotka več kot v lanskem juliju. Stopnja registrirane brezposelnosti je bila julija 9,1-odstotna.

 

 

Vir: STA

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.10.2017 ob 14:16 pogled v resnico gost

      Odbijte tistih nekaj tisoč, ki so si poiskali delo v tujini, tistih nekaj tisoč, ki so se izbrisali iz evidence brezposelnih, tistih nekaj tisoč, ki so za mesec, dva poprijeli za grozdje in jabolka. Ne nas basat, dajte številke tistih, ki so jih delodajalci za 3 mesece prevarali, ker so dobili subvencije, potem pa zaposlijo druge.Zaposlitve pa itak dobivajo k---- in pijan---, ki poližejo zadnjico vodilnim. Videno iz nekaj firm v Pomurju, ni treba biti znalac. Sami odpuščeni delavci vidijo po nekaj mesecih, kako se dela. Zato pa dvignit socialne prispevke brezposelnim, DA BODO DELODAJALCI DOJELI, DA TREBA NAJTI DOBREGA DELAVCA IN GA TUDI DOBRO PLAČATI!. Ali pa jim bodo firme propadle in jih bo sramota, vest ubila. To je vsa poanta prevarantstva in tako lepih številk v opevani novi švici!!!

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      04.10.2017 ob 16:27 Krištof Kolumb gost

      BLA BLA BLA.... 1.) Začele so se socialne aktivacije in marš v drugo evidenco, 2.) Centri so začeli pošiljati odločbe brezposelnim o trajni nezaposljivosti in marš v drugo evidenco, 3.) No v glavnem volitve se bližajo, pa trbej glavno evidenco "počistiti" oz. POLEPŠATI !

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      04.10.2017 ob 17:05 gost

      Znizat place vodilnim in dvignit place delavcem! Prevelike razlike so to, saj pa delavci prinasajo dobicke v firmo! Minimalac se mora poslovit, delavci morajo biti udelezeni pri dobicku in prejeti tudi bozicnico! Sindikati pa zacet z delom, saj se lepo ve, kaj je njihovo poslanstvo!

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      05.10.2017 ob 12:24 gost

      Glavni sindikalist Semolič odhaja v penzijo, koga hudiča oziroma katero firmo je s svojimi šalabajzerji sploh rešil?. Naklada, koliko je imel plače, pozablja pa vse dodadke in nekaj let sedenja in mlatenja slame v Državnem svetu, kjer so vsi glavni sindikalisti.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.