https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Priporočamo v branje: od rikše do Camina

29.11.2017 ob 22:32  

V sodelovanju s slovenskimi knjižnicami vam v okviru Pomurskih novic, ki jih pripravljamo na portalu Pomurec.com, mesečno v branje priporočamo nekaj knjig. Preverite novembrski izbor.


Lao She

Rikša

Roman Rikša kitajskega avtorja Lao Shea o življenju preprostega moža v boju s skorumpirano družbo predstavlja eno najpomembnejših del novejše kitajske književnosti. Zgodba se dogaja v zgodnjih tridesetih letih prejšnjega stoletja. Glavni akter je Xiangzi, kuli, ki je v življenju že vnaprej obsojen na propad, čeprav ga hrepenenje in želja po boljšem odločno ohranjata v družbi. Hrepeni po lastni rikši, ki mu predstavlja edinstveni in glavni cilj, simbol lastne in trdne neodvisnosti, v kar usmerja vsa svoja dejanja in čustva. Ves njegov svet se vrti le okoli lastne rikše, preračunava prihranke in naposled mu le uspe, da si jo z denarjem tudi kupi. Toda zlo ne počiva dolgo. Še ne po enem letu lastništva mu jo vojaki odvzamejo. Njegov svet se v trenutku sesuje. Le v čem je smisel trdega garanja, poštenosti in iskrenosti? Xiangzi spozna, da so vse vrednote, v katere je verjel, pravzaprav čisto ničvredne, brezupne in prazne. Njegova osebnost se zelo spremeni, postane ihtav, zloben in upornik v propadli ter kruti družbi. Bo preživel? Vrhunec pisateljevega umetniškega ustvarjanja, polnega pesimizma, vdaje, obupa in brezizhodnosti.

 

Kristin Hannah

Slavček

Roman Slavček je pripoved o življenju žensk sredi vojne vihre. Ameriška pisateljica Kristin Hannah v ospredje postavi sestri, ki se vsaka na svoj način borita za preživetje sredi okupirane Francije. Starejša Vianne Mauric ostane sama s hčerko Sophie, ko moža vpokličejo v vojsko. Mlajša Isabelle, večna upornica, pa se poveže z uporniškim gibanjem. Sestri, vsaka s svojimi ideali in izkušnjami, se trudita preživeti, a hkrati dodajata vsaka svoj kamenček v mozaik zmage. Medtem ko uporniška Isabelle rešuje življenja vojnih pilotov, starejša navkljub nemškemu oficirju v lastni hiši, skriva judovske otroke. Prevod dela: The nightingale.

 

Marco Erba

Med nama

V romanu spremljamo življenjski zgodbi dveh najstnikov, Eda in Chiare, ki obiskujeta isto srednjo šolo, vendar ju usoda združi šele na koncu pripovedi. Edo je tih, osamljen fant, nesrečno zaljubljen, sovražnik Kitajcev, ki so po njegovem mnenju krivi za propad očeta. Chiara živi sama z očetom, je pridna punčka, odličnjakinja, ki si želi biti opažena. Ko v Edov razred pride nov kitajski sošolec Yong, se Edo pridruži skupini pronacistično usmerjenih nasilnežev, Chiara pa dobi novo prijateljico Lucrezio, ki jo uči, kako postati zapeljivka. Edo in Chiara se zapletata v situacije, ki so pogubne za njuni življenji, vendar s pomočjo staršev, iskrenih prijateljev in lepote medsebojne ljubezni spoznavata prave vrednote. Ganljiv roman o tegobah odraščanja in iskanja lastne identitete.

Eva Remškar, Mojca Grešak

In smo šle : mame in hčere na Caminu

In smo šle je drobna, lepo oblikovana knjižica, ki sta jo napisali Mojca in Eva. Mami in prijateljici, ki sta s seboj vzeli svoji najstniški hčeri, Marjo in Sanjo. Da sta tudi sorodni duši, razberemo iz njunega stila. Na duhovit, lahkoten in iskriv način popisujeta svoje vtise in doživetja s poti, ki je čarobna in skrivnostna, če se ji predaš z odprtim srcem.

Dragi bralci, tudi vas vabimo, da z nami delite predloge, ki jih priporočate v branje. Vaš predlog, mnenje ... lahko z ostalimi bralci delite v komentarjih pod pričujočim člankom ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.