https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Poroka odslej mogoča tudi brez prič

01.01.2018 ob 12:30  

Bodoča zakonca se bosta glede na novosti, ki začnejo veljati z letošnjim letom, lahko poročila v navzočnosti prič ali pa tudi brez njih. Navzočnost prič ni več potrebna, saj se zakonska zveza dokazuje z izpiskom iz matičnega registra, pojasnjujejo na ministrstvu za delo.


Glede na določbe iz družinskega zakonika, ki se začnejo uporabljati danes, je zakonsko zvezo mogoče skleniti bodisi pred matičarjem in načelnikom upravne enote oz. pred osebo, ki jo je ta pooblastil, bodisi pred matičarjem in županom občine, na območju katere se zakonska zveza sklepa, bodisi samo pred matičarjem, kar pa je novost.

Župani imajo po novem avtomatično pooblastilo za sklepanje zakonske zveze, tako da jih ne bo treba več posebej pooblaščati za to, je minuli teden na novinarski konferenci izpostavila ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Foto: red-lion-hotel.co.uk

Zakonska zveza se sklene v uradnih prostorih v uradnem času. Zunaj uradnih prostorov in zunaj uradnega časa pa jo je mogoče skleniti v dveh primerih. Eden takih je, če bodoča zakonca ne moreta do uradnih prostorov. V tem primeru sredstva za kritje stroškov zagotovi državni proračun, so zapisali na ministrstvu.

Drugi primer je, če si želita skleniti zakonsko zvezo drugje in sta za to pripravljena poravnati stroške v višini 170 evrov. Upravna enota lahko zavrne vlogo za sklenitev zakonske zveze zunaj uradnih prostorov oz. zunaj uradnega časa, če bi bila taka sklenitev težko izvedljiva.

Foto: zlimonc.com

Novi pravilnik o sklepanju zakonske zveze in ponovitvi slovesnosti ob jubileju sklenitve zakonske zveze, ki začne veljati danes, prinaša spremembe tudi pri terminih za sklepanje zakonske zveze. Te ni več mogoče skleniti na praznik in ne na dela prost dan.

Družinski zakonik omogoča ponovitveno slovesnost ob jubileju sklenitve zakonske zveze, vendar je treba plačati stroške zanjo v višini 170 evrov.

Po podatkih državnega statističnega urada je bilo leta 2016 6700 porok, razvez pa 2500.

Vir: STA

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.01.2018 ob 19:29 imre gost

      Nika ne pijše za ove roza oblečene ali to ge vse isto ? Le kam drvimo z tako hitrostjo ?

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.01.2018 ob 19:32 selo gost

      Saj ko se ženijo jih je na gostiji po 180 ljudi ko pa se ločujejo pa samiva dva tak da če je priča ali ni saj priča ni vabljen na ločitev .Ampak so res sprejeli pomemben zakon tisto okoli delavskih plač pa ne sprejemajo nikakršnih zakonov ko j.... delavca

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.01.2018 ob 22:50 gost

      To pa morajo za place resevat vrli sindikati!

      0 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.01.2018 ob 9:10 delavec gost

        - )) 22:50 ............ Sindikati so in če niso tudi poslanci bi se lahko borili za delavce ampak se borijo za svoje plače

        6 0 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      07.01.2018 ob 8:34 gost

      Ko si na minimalcu se komot lahko poročiš pa tudi otroke ni problem imet priče ja ali ne to je najmanj treba je gledati dolgoročno kaj lahko delavecnaredi z500evri ali manj.sramota za slovenske politike.dva milijonski narod ima predsednika države devetdeset poslancev in ničkoliko županov grozno. V tujini dva milijonsko mesto vodi en župan.pa vse laufa.pri nas je ravno obratno. Novo posojilo v višini 1.6 mrd. Evrov gre za financiranje le teh zgoraj navedenih.medtem ko nam gospodarske projekte financirajo tujci.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.