https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Ministrica vztraja glede minimalne plače

19.01.2018 ob 6:30  

Ministrica za delo Anja Kopač Mrak je po včerajšnjem sestanku koalicije in seji vlade vztrajala, da je predlog za 4,7-odstotno zvišanje minimalne plače ekonomsko utemeljen. Napovedala je, da bo po posvetovanju na ESS o dvigu minimalne plače znova govorila vlada oz. koalicijski vrh.

 

Opozorila je, da je s socialnimi partnerji vedno najtežje doseči soglasje pri minimalni plači. "Če bi imela občutek, da je možno doseči soglasje med delojemalci in delodajalci, bi ravnala drugače," je dejala. Koalicije in vlade ni prepričala, tako da bo šla na sejo Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) brez podpore koalicije. O nasprotovanju v koaliciji, predvsem pri SMC, je dejala, da "gre predvsem za občutek temeljnega nezaupanja, a moja izjava nikakor ni bila v nasprotju s temeljnimi dogovori v koaliciji".

Prav tako ni prepričala ministrov za gospodarstvo in za finance, ki imata po njenih besedah svoja predloga, premier Miro Cerar se do predloga za zvišanje minimalne plače ni opredelil. Po zakonu mora pristojni minister pri uskladitvi minimalne plače za posamezno leto upoštevati inflacijo v preteklem letu, lahko pa tudi gibanje plač, gospodarsko rast in gibanje zaposlenosti.

Foto: colourbox.com

Ministrica je povedala, da bi predlagani dvig pomenil povečanje skupnih izdatkov podjetij za plače za 0,21 odstotka, v plače bi se prelilo 0,6 odstotka ustvarjenega dobička. Na kritike delodajalcev, ki se zavzemajo za dvig le za stopnjo inflacije, pravi, da s takšnim dvigom ne bi popravili ničesar in bi bila minimalna plača skoraj na pragu tveganja revščine.

Kopač Mrakova ocenjuje, da je sedaj najprimernejši trenutek za dvig minimalne plače. Sedanji način določitve minimalne plače v posameznem letu opredeljuje zakon o minimalni plači, ki je bil sprejet v času vlade Boruta Pahorja leta 2010.

Za leto 2017 je bil znesek minimalne plače določen pri 804,96 evra, kar je 1,8 odstotka več kot leto prej in višje zvišanje kot samo za stopnjo inflacije v predhodnem letu (0,5 odstotka), poroča STA.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.01.2018 ob 7:24 paprika in paradajz gost

      Vsi samo govorijo,da se plače v javnem sektorju morajo povečati(učitelji....),kaj pa če bi enkrat vsi tisti omenili tako,svoje plače bomo zamrznili(blokirali na bankah svoje TR račune in si izplačevali minimalne plače,da se bomo prepričali na svoji koži,kako preživeti čez mesec - ogne daj to pa ne,rajši bi še tistim odvzeli ,ki so na minimalcu.Zanima me ali delo čistilke ali pa hišnika ni vredno dostojne plače,da bi lahko normalno preživljali družino.

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.01.2018 ob 10:52 LJ gost

        Vsak je vedel v kakšno delo se spušča in kakšno odgovornost ter zahtevnost je njegovo delo. Temu primerna je tudi plača. Bolj pravično je da se zmanjša obdavčitev plač, saj bi od tega nekaj vsi imeli nekaj, ne da se vedno preferira ljudi ki so na minimalcu.

        5 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.01.2018 ob 21:01 kmet gost

      Kakšna zanimiva debata o minimalni plači. Se strinjam, da se tudi z tem zvišanjem težko, težko preživi. Vendar delodajalec bo od te plače plačal še davek, tako da bo še več dal državi. Zakaj država ne dvigne splošno olajšavo na 6000 EUR (Ivan Simič) in vsi bomo nekaj imeli od tega zajamčena plača se dvigne za 36 EUR, pa še delodajalci ne bodo trpeli.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.01.2018 ob 12:54 pištek gost

      Ti LJ se za nekaj mesecev poskusi preživeti z minimalcem. Boš potem lažje kaj povedal. Če pogledamo okrog sebe in vidimo, da imamo rezcvet gospodarstva in že en čas se povečuje poraba sploh ne bi smelo biti, da nekdo živi na minimalcu, ki mu ne prinaša dostojnega preživetja. Sramota je, da človek dela 8 do 10 ur na dan in mu mora država še prispevati otroški dodatek in še kaj. Delodajalci se pa hvalijo z dobički in se vozakajo v novih limuzinah višjega razreda. Čimprej uvesti UTD in 6 urni delavnik. Ministrica Anja Kopač Mrak je carica, ker se ne da. Ima našo podporo in naš glas!

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      21.01.2018 ob 14:02 števek gost

      Točno ČIMPREJ UVESTI UTD, TODA POTEM BO TAKOJ 15.000 USLUŽBENCEV NA BREZVEZNIH ZAVODIH VIŠKA!!!! NE BODO IMELI DELA, čeprav bi jim plača in UTD nanesla enako kot sedaj plača IN NIČ MANJ!!!!!! SAMO, NE BI JIH PREPROSTO RABILI NA TEH ZAVODIH, KER BI TO DELO ODPADLO = ZATO SO PA TI JAVNI USLUŽBENCI PROTI Z ŠTRUKLJEM NA ČELU IN NJEGOVO RODBINO, tast in druščina - nesmrtni!!!!!!!!!

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.