https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Predlagana prepoved sprejema necepljenih otrok v vrtec

02.02.2018 ob 6:05  

Zadnji dan januarja so poslanci vladajoče SMC, šest poslancev Desusa in poslanka Stranke Alenke Bratušek, v parlamentarni postopek vložili novelo Zakona o nalezljivih boleznih. Predlagajo ukrepe zoper starše, ki otrok ne cepijo, pa za to ni upravičenega zdravstvenega razloga.

Število cepljenih ali nepopolno cepljenih otrok v Sloveniji narašča, čeprav je cepljenje obvezno. Nekateri starši odklanjajo cepljenje zaradi drugačnih prepričanj, ki so posledica strahu na osnovi tolmačenj zapisov na svetovnem spletu, ki jih širijo strokovno nepodkovane osebe ali celo anonimni komentatorji. Če precepljenost pade pod kritično mejo, se lahko spet pojavijo bolezni, ki bi jih s cepljenjem lahko preprečili," opozarjajo predlagatelji zakona.

Z namenom, da bi precepljenost ponovno povečali, predlagatelji predlagajo uvedbo dodatnega programa v elektronskem registru cepljenih, s katerim bi podatke o necepljenih osebah posredoval na Nacionalni inštitut za javno zdravje. Ta pa bi tiste, ki so cepljenje zavrnili iz nemedicinskih razlogov, prijavil Inšpektoratu za zdravje.

Foto: thetruthaboutcancer.com

Ker so predlagatelji mnenja, da starši niso kvalificirani za presojo, kdaj je otrok upravičeno izvzet iz cepljenja, le-ti več ne bi mogli podati vloge za opustitev cepljenja neposredno pred komisijo za cepljenje.

Prav tako predlagajo ukrep, ki bi necepljenim otrokom iz nemedicinskega razloga omejil dostop do javnega ali javno sofinanciranega zasebnega vrtca. Vpis bi bil mogoč le za otroke, ki so cepljeni po programu, poroča Žurnal24.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.02.2018 ob 14:36 gost

      Banda naj sebe cepijo. Saj keri je cepleni se nema kaj sekerati ka de kaj dobo. Naj vsaki staris dela ka on zna ka je najboukse za dejte. Tu se samo ide ka farmacija sluzi nikaj drugo. Te se pa pijtamo otket avtizen itd...

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.02.2018 ob 19:45 jura gost

      Da se ne bodo s tem zakonom spet opekli in bo Ustavno sodišče ugotovilo, da so kršene osnovne človekove pravice določene skupine ljudi, ki pač nočejo cepljenja.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.