https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Ministrstvo bo nadzorovalo izdajanje napotnic

05.02.2018 ob 6:10  

Zdravniki specialisti bodo morali po novem ocenjevati, ali je družinski zdravnik upravičeno poslal pacienta na specialistični pregled, ali ne.


Ministrstvo za zdravje bo začelo aktivno posegati v nadzor zdravnikov, ki svoje bolnike napotujejo naprej na specialistične preglede. V zadnjih desetih letih se je število napotitev k specialistom povečalo za skoraj 30 odstotkov, kar je eden izmed glavnih razlogov za dolge čakalne dobe.

Na Ministrstvu za zdravje so povedali, da ob povečanju napotovanja na sekundarno in terciarno raven, želijo zmanjšati delež neupravičenih napotitev. "Izvajalci pa tudi drugi deležniki (npr. ZZZS) so nas pogosto opozarjali na visok delež neupravičenih napotitev oziroma neustrezno določenih stopenj nujnosti na napotnicah," dodajajo na ministrstvu.

Foto:finance.si

Nova naloga zdravnika specialista bo, da na elektronski napotnici označi, ali je napotitev pacienta ustrezna, ali ne. Na ministrstvu bodo zahtevali povratno informacijo glede utemeljenosti napotitve ter tudi ustrezne določitve stopnje nujnosti.

Avtorji novega zakona pojasnjujejo, da sankcij zakon ne predvideva, glavni namen je namreč pridobiti povratne informacije tistih, ki izdajajo napotnice. S tem ukrepom, bodo namreč pridobili realne podatke in pregled nad nepotrebnimi napotitvami. Nadzora nad tem, ali so napotitve potrebne ali ne, doslej ni bilo, čeprav je znano, da nekateri zdravniki in zobozdravniki izdajo več napotnic, kot drugi. Osebni zdravniki tako povprečno izdajo 110 napotnic mesečno, rekorder pa jih je oktobra lani napisal kar 730.

Na Zdravniški zbornici Slovenije razlagajo, da se v osnovnem zdravstvu srečujejo z dvema velikima težavama, ki vplivata na napotitev k specialistu. Prva je pomanjkanje časa zdravnika (čas, ki ga lahko namenijo enemu bolniku), druga težava pa so zahteve pacientov, saj so se le-ti prepričani, da jim določena preiskava »pripada«. Zdravniki tako večkrat »ugodijo« željam pacientov, kot bi tvegali konflikt.

Smiselnost ukrepa?

Igor Muževič, predsednik sindikata družinskih zdravnikov Praktik. Um meni, da bi se mu ukrep zdel smiseln, če bi specialist o ustreznosti napotitve odločal preden opravi pregled in dodatne preiskave. Po tem, ko opravi vse preiskave, pa to nima več smisla. Ministrstvo pa je predvidelo ravno nasprotno in sicer, da bo zdravnik specialist na elektronski napotnici šele po končani obravnavi označil, ali je bila napotitev ustrezna ali ne.

Kot poroča Žurnal24 pri zdravniški zbornici dodajajo, da izraz "nepotrebne napotitve" ni jasno opredeljen oziroma določen s strani zakonodajalca, prav tako ne v strokovnih krogih.

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.02.2018 ob 9:08 gost gost

      Dajte vi vse pod nujno, kot to počnete ves čas (razen nekaj posameznikov), itak ne bo sankcij, samo še ena statistika.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.