https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Za kmetijske izdelke smo ob koncu leta odšteli več denarja

19.02.2018 ob 6:00  

Kmetijski pridelki pri slovenskih pridelovalcih so se v zadnjem četrtletju lani podražili in sicer so se po izračunih statističnega urada cene v primerjavi z zadnjim trimesečjem 2016 v povprečju zvišale za 7,9 odstotka.


Rastlinski pridelki so se podražili za 7,2 odstotka, živali in živalski proizvodi pa za 8,4 odstotka. Na zvišanje so najbolj vplivale višje cene sadja, žit in vina in sicer se je sadje v zadnjem četrtletju lani na letni ravni podražilo za 15,3 odstotka, žita za 14 odstotkov in vino za 2,3 odstotka.

Višje so bile tudi cene krompirja, vključno s semenskim, in sicer za 12,3 odstotka, ter pridelkov iz skupine zelenjadnic, sadik in cvetja (za 1,6 odstotka). Pocenile pa so se industrijske rastline in to za 10,9 odstotka.

Foto: philstar

Cena živali za zakol se je v zadnjem trimesečju na letni ravni zvišala za 0,2 odstotka, medtem ko so bili živalski proizvodi dražji za 19,1 odstotka. Ob koncu lanskega leta pa so morali odšteti več za inpute tudi kmetijski pridelovalci.

Med proizvodi in storitvami za tekočo porabo so se med drugim podražili energija in maziva, semena in sadike ter gnojila in sredstva za izboljšavo tal, medtem ko so bila cenejša sredstva za varstvo rastlin (za 3,3 odstotka) in krmila (za 1,3 odstotka).

Med proizvodi in storitvami za investicije, se je oprema v zadnjem četrtletju lani, na letni ravni podražila za 2,7 odstotka, zgradbe pa za 2,9 odstotka.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.02.2018 ob 8:33 gost

      Kar tako naprej, itak vse uvažamo, potem pa še dražje kupujemo. V kompletu jušne zelenjave pri našem najboljšem sosedu imamo 5 držav uvoznic, listi od peteršilja so slovenski, koren peteršiljev - italijanski, čebula avstrijska itd. Da te kap zadane!!!!!!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.02.2018 ob 9:33 čondraš gost

      Kar tako naprej, itak vse uvažamo, potem pa še dražje kupujemo.... Ne bo čisto tako držalo . Žalostno je ravno obratno, da domače kupujemo dražje od uvoženega . Še bolj žalostno pa je da denimo kmet trgovini prodaja za pol cene ali še za manj, meni pa brez računa in brez davka, želi na črno prodati za dražje isti izdelek kot ka trgovina potem prodaja z maržo in z davkom . Malo se vprašajo naj kmeti o kulturi in o odnosu do ljudi . 10 M jajc domače reje za 2 €, v trgovini ista jajca, z maržo, davkom 1,80 € . Krompir mi je želela kmetica prodati za 0,70 €, v trgovini je njen krompir stal takrat 0,50 €, tako da hvala lepa slovenski kmet, nauči se spoštovat kupca pa se ti bo povrnilo, dokler se pa želiš z domačega človeka delati bedaka, pa hvala lepa in me en klinec briga od kod je krompir ki ga kupim, ker kupujem tako in toliko kot mi dovoljuje denarnica in to je edino pravilo kupca, ki nima tisoče € v žepu za preseravanje .

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.02.2018 ob 9:58 gost

        Mogoče bi bilo dobro tudi, če bi se ti naučil spoštovati kmeta. V Avstriji dosta kmetov prodaja svoje pridelke po sistemi daj kelko daš, ozrima kelko misliš ka je vredno. In tan lidje odojo k kmetan nabavlat in jin dobro plačajo, zato ka znajo kelko more kmet delati na kmetiji. Tan kmetje dobro živejo iz svojoga dela, nej pa pri nas ka morejo državne sibvencije dobivati ka lejko preživejo. Gučin za menše kmete. Mi nemani doma vrta in moremo vse kupiti od zelenjave in kelko se li da iden do kmetov direkt nabavlat. Še sigdar san več doubo kak san plačo pa ponavadi mi še kakšne dodatke šenkajo, pa kak popravili ponidijo pijačo ali kakšo pogačo, če glih kaj majo. Tak ka rajši plačan direkt kmeti 30% več kak pa najboukšomi souside ali keromi drugomi diskontnomi prodajalci.

        2 2 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      19.02.2018 ob 18:13 čondraš gost

      Ma ne reci...slovenski kmet mene potrebuje bolj kot jaz njega, verjemi mi da sem vedno dobro plačal, jaz sem ti pa ponazoril z dvema primeroma ko mi je kmet hotel dražje prodat isto zelenjavo in jajca, kot jih proda v trgovino, me pa pridejo v trgovini ceneje kot če bi mi on prodal tako na " ti " . Ja seveda, Avstrijci vedo bolj cenit kot Slovenci, a pol so vsi kmeti ali kako vedo cenit težko kmečko delo ? A druga dela pa niso težka ? Ne jamrajte, nihče te ne sili biti kmet , pa verjamem da državo dosti pobere kmetu in slabo odkupuje pridelke, pa ravno zaradi tega bi lahko bili manj pohlepni do tistega ki te toliko spoštuje da pride do tebe in ti zaupa, a ti na koncu veletrgiovcem prodajaš za drobiž, mene bi pa zaradi tega olupil..hvala lepa.Sem kupoval pri kmetici jajca za 1,50 €, sploh ni vedela kakšno ceno bi dala, pa sem videl jajca, srednje velikosti in sem rekel da ji dam 1,50 € kot so bila takrat v trgovina jajca talne reje . Ona jih je pred tem porabila koliko jih je ostalo so pazi, metali vstran ! In potem mi gre piz.da da drugače ne morem reči, jajca čez pol leta prodajat za 2 €,ker je mogla narediti ograjo za kure ker ji lisica kot hodi okoli kur..spiz.di..pa govedino je človek pri njej kupoval, pa si dobil na koncu skoraj same kosti, ko bi za ta denar čisto meso kupil v trgovini..pa primer s krompirjem . Če bi kmeti bili malo bolj pošteni pa manj pohlepni bi ljudje večkrat stopili do njih, tako pa ...hvala in adijo, pa prodajajte trgovinam za tretjino cene.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      19.02.2018 ob 20:20 česnek gost

      V Šparu je bil 1 kg Slovenskega česneka 5,89 € tanki posušeni Španski pa debeli in sveži in 1 kg je stal 3,99 € .Torej cenejši in lepši in uvoženi domači pa dragi kak šatan .

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.