https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Na novelo Zakona o nalezljivih boleznih se je odzvala tudi varuhinja

22.02.2018 ob 6:05  

Poročali smo že, da so poslanci vladajoče SMC, šest poslancev Desus in poslanka Stranke Alenke Bratušek, konec januarja v parlamentarni postopek vložili novelo Zakona o nalezljivih boleznih, v kateri predlagajo ukrepe zoper starše, ki otrok ne cepijo pa za to ni upravičenega zdravstvenega razloga. 


Na novelo zakona, ki med drugim določa, da morajo javni vrtci in vrtci, financirani iz javnih sredstev, zavrniti vpis otrok, ki niso cepljeni v skladu z zakonom, razen če otrok ni bil cepljen iz zdravstvenih razlogov se je odzvala tudi varuhinja človekovih pravic. Le-ta meni, da takšna omejitev ne pomeni prekomernega posega v pravice posameznikov, saj služi uresničitvi splošnega cilja, ki je zaščita vseh prebivalcev pred nalezljivimi boleznimi.

Že leta 2004 je o dopustnosti obveznega cepljenja otrok odločalo Ustavno sodišče RS in ugotovilo, da ne krši pravic otrok, zato se tokratno mnenje nanaša na vprašanje, ali bodo pravice iz subjektivnih razlogov necepljenih otrok kršene: "Varuh je v zvezi z omenjenim vprašanjem predvsem skušal ugotoviti, kako bodo varovane otrokove pravice tistih otrok, ki jih starši ne želijo cepiti iz subjektivnih razlogov (prepričanje, vera, nezaupanje), pa jih bodo predlagane zakonske določbe postavile v drugačen položaj kot cepljene otroke, saj ne bodo deležni vzgojnih programov, ki jih nudijo vrtci in so sofinancirani iz javnih sredstev," pojasnjuje Varuh človekovih pravic RS.

Varuhinja tudi pojasnjuje in ugotavlja, da po novem staršem ne bi bila odvzeta pravica do vzgoje svojih otrok na način, za katerega menijo, da je najprimernejši in v otrokovo korist. Zakonodajalec pa bi na drugi strani s predlaganimi določbami zaščitil vse preostale, med drugim tudi iz zdravstvenih razlogov necepljene otroke, pred nalezljivimi boleznimi. Omejitev dostopa do javnega vrtca, zato v tem primeru ne pomeni kršitev otrokovih pravic, pa tudi ne kršitve pravic njihovih staršev, poroča žurnal24.si.

 

 

    Komentarji

    1. gost
      22.02.2018 ob 9:09 cepivo gost

      Ali kdo garantira ,da cepiva ne povzročajo hudih stranskih učinkov ? Bral sem že da bi naj strokovnjaki govorili o posledicah ceplenja ,kjer se je pojavil avtizem in druge oblike bolezni .

      9 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      22.02.2018 ob 9:11 febo gost

      Brtuškova bi morala sebe dati cepit ker ima motnje v glavi

      11 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      23.02.2018 ob 8:44 Brezno gost

      Za vsak poseg v telo moraš dati soglasje, a za cepljenje, ki je hud poseg v telo, pa ga ni treba! In ne samo to, prisilijo te v to, a za posledice nihče ne odgovarja. Starši ostanejo sami z bolnim otrokom, v redkih primerih celo otrok umre. Nihče ne jamči za varnost cepiv, zato tudi nihče ne prevzema odgovornosti. Tisti, ki smo se že srećali s stranskimi učinki cepiv, nas je groza te drżave. In ja, tak ukrep je kršenje človekovih pravic. Ker vsi starši plačujemo davke in je zatorej to hudo kršenje pravic, ko necepljenega otroka ne bofo vpisali v vrtec, a zanj sem prisiljena plaćevati v obliki prispevkov, koristiti pa tega ne bom smela! Zahodne države imajo prostovoljno cepljenje in imajo kljub temu visoko precepljenost. Ošpic pri nas sploh ni bilo, vse skupaj je bilo očitno zelo dobro zrežirano. Nekaj poslancev za svojih 5 minut slave pred volitvami morajo opozoriti nase in tak zakon res priregne pozornost. Ne bi me niti čudilo, če bi dobili nagrade od farmacevtov

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.