https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Če je premrzlo za vas, je tudi za njih!

24.02.2018 ob 6:45  

Čeprav snežna odeja daje vtis pravljičnosti, je temperatura, posebej v jutranjih in večernih urah, krepko pod ničlo. In čeprav nekatere živali dajejo vtis, da je zima neverjetno zabavna, ne pozabimo, da sta mraz in veter neprijetna tudi za živali, ne le za ljudi.  

Slovenija je te dni v primežu mraza in slabih vremenskih razmer. Tudi v naslednjih dneh, se temperatura ne bo bistveno dvignila, še naprej bo mrzlo. V teh dneh je še posebno skrb potrebno nameniti živalim, sploh tistim, ki bivajo na prostem. Še vedno je ogromno živali, ki živi na ulicah, seveda ne po svoji krivdi. Sneg, mraz in veter so marsikatero žival prisilili, da se bori za življenje. Prav je, da jim v težkih, zimskih dneh, vsaj malo poskušamo pomagati.

Foto: esdaw-eu.eu

Kako jim lahko priskočimo na pomoč?

Začasno zavetje                                                                                                                                                                                                                       

Prostore, v katerih nimate večjih vrednosti, pustite odprte in tako živalim ponudite zasilno rešitev, da bodo lahko vsaj nekaj časa na toplem. Tisti brez takšnih prostorov lahko začasno zatočišče izdelajo sami. Uporabite lahko tudi lesen zabojček ali škatlo, ki jo dobro zaščitite pred mrazom. 

Stare odeje, oblačila in tekstil

Stare odeje, oblačila in kosi tekstila so dober pripomoček pri zaščiti začasnega zavetja. Z njimi lahko prekrijete tla zatočišča in živalim pomagate pri ohranjanju telesne temperature.

Foto: catbehaviorassociates.com

Ne pozabite na ptice

Tudi ptice se v tem času soočajo z mrazom. Hrano si najdejo veliko težje, saj tla prekrivata sneg in led. Domače ptičje hranilnice jim tako nudijo zatočišče in edino možnost preživetja. Vanjo lahko postavite tudi različna semena, ki jih bodo lahko ptiči zobali.

Foto: physicalrules.com


Foto: bobvila.com

»Obiščite« ulične živali

Če poznate lokacijo, kjer se zadržujejo ulične živali, prinesite kaj, kar bi jim lahko olajšalo življenje. Za njihovo boljše počutje, lahko pripomore že slama.

Skrb za domače živali, ki živijo zunaj

Včasih je težko tudi domačim živalim. Čeprav zanje sicer dobro skrbite, je potrebno redno skrbeti za to, da imajo vodo primerne temperature. V tem času namreč, lahko hitro postane premrzla za pitje, ali celo zmrzne. Premrzla voda lahko povzroči vnetje želodca in druge zaplete. Živali, ki bivajo zunaj v hladnem delu leta, potrebujejo veliko več energije za vzdrževanje telesne temperature, zato je potrebno povečano krmljenje in hranjenje v hladnem zimskem obdobju.
Živali morajo biti zavarovane pred neugodnimi vremenskimi razmerami, na voljo morajo imeti najmanj zaščito pred močnim vetrom in suh prostor oz. suho mesto za počitek. V času hudega mraza je pomembno, da so živali čiste in suhe, saj mokra ter blatna dlaka nima več dobre izolacijske sposobnosti. Za življenje na prostem so povsem neprimerni mladički, kratkodlaki psi, mali družinski psi in hrti.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.02.2018 ob 18:47 čondraš gost

      Žal so ljudje preveč hladni v srcu . Nekateri psi v naši okolici, tudi brez poddlake preživijo ponoči na minus 5 in še več vso noč, na našem dvorišču seveda . Pa jim psa pelješ domov pa se ti smejijo v obraz, čeprav če bi imeli malo pameti bi se zjokali od žalosti, ker imajo tako malo pameti da psa puščajo tavat ob takem vremenu. . Ne bi smel imeti vsak domače živali .

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.02.2018 ob 9:13 Biba gost

      Tudi pri nas je tako. Nekateri psi so zvezani celo leto pozimi....zunaj....

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.