https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Kristjani danes praznujejo veliko noč

Murska Sobota, 01.04.2018 ob 6:05  

Velika noč je najpomembnejši krščanski praznik. Kristjani na ta dan praznujemo Jezusovo vstajanje od mrtvih.

Pred praznikom velike noči je potekalo velikonočno tridnevje, ki opisuje zadnje tri dni pred krščanskim praznikom velika noč. Velikonočno tridnevje se je pričelo z velikim četrtkom, ki je posvečen spominu na Jezusovo zadnjo večerjo z apostoli oz. njegovimi učenci. Na veliki petek se spominjamo, kako je Jezus trpel in umrl na križu. Velika sobota je za kristjane dan čaščenja Božjega groba, saj se na ta dan spominjamo Jezusa v Božjem grobu. V nedeljo na praznik Velike noči pa se kristjani spominjamo, kako je Jezus vstal od mrtvih. Na velikonočno nedeljo v katoliških cerkvah po Sloveniji potekajo vstajenjske procesije, na katerih nosijo kip vstalega Jezusa. V evangeličanskih cerkvah potekajo velikonočne božje službe. 

˝To je zelo pestro obdobje. Poznamo sicer dva pojma, velikonočni čas se začne z velikonočno nedeljo in se sklene na Binkošti. Veliko je različnih slovenskih narečnih izrazov za Veliko noč, recimo vuzem, vezem in podobno, ki etimološko pomenijo, vzeti meso, prekiniti postni čas. Sodobna velikonočna tradicija ima izjemno dolg razvoj, ki po eni strani temelji na judovskem izročilu in po drugi na starodavnih obredih prebujajočega se zelenja ali narave. Velike noči ne moremo enačiti samo z velikonočno nedeljo ali ponedeljkom, ampak z izjemnim obdobjem, ki ima pradavne korenine,˝ je o veliki noči povedal prof. dr. Janez Bogataj. 

Na velikonočni ponedeljek, ki je dela prost dan, ljudje obiščejo sorodnike in znance. Pravimo tudi, da zajček na ta dan nosi pirhe, ki jih skrije med rože ali grmovje. Velikonočnih zajčkov in pirhov so najbolj veseli otroci. Ustvarjanje pirhov navdihuje številne ljudi z ustvarjalno žilico. 

Od velike noči pa do binkošti

Binkošti nastopijo 50. dan po veliki noči, in se imenuje tudi ˝praznik Svetega duha˝. Oznanjano prihod Svetega duha, ki naj bi se po Lukovem izročilu z ognjem in viharjem spustil na zbrane apostole. Ker v Cerkvah na ta dan niso veljali posebni obredi, sa binkošti danes vse manj blizu, zato je še danes za mnoge binkoštna nedelja, samo navadna nedelja. 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.