https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Poleg cvetnega prahu, v ozračju še puščavski pesek

Murska Sobota, 12.04.2018 ob 9:30  
Mesec april zaznamujejo nadpovprečno visoke temperature, ki se niti za en dan še niso spustile pod dolgoletno povprečje. Je pravo nasprotje hladnega in snežnega marca. Prebujati se je začela narava in v zraku je vedno več cvetnega prahu, ki ga bodo padavine vsaj prehodno sprale z ozračja. 
 
 
Ob cvetnem prahu bo v prihodnjih dneh, ob dežnih kapljicah, prisoten tudi puščavski pesek ali prah, ki ga bodo možni južni vetrovi prinesli iznad Sahare. Gre za primer, kako lahko dogodek na enem koncu sveta vpliva na vreme tisoč kilometrov vstran.
 
Vir puščavskega peska je največja puščava na svetu Sahara. V Sahari pihajo močni vetrovi, ki dvigujejo v zrak ogromne količine peska. V primeru, da so vetrovi pravi, oblak peščenih delcev zanese nad Sredozemsko morje, kjer naleti na ciklon, ki posrka prah in ga dvigne v še višjo atmosfero, kjer so vetrovi še močnejši. Z južnim vetrom se puščavski prah zelo hitro razširi do naših krajev. Zrak nad morjem postane vlažen, nastanejo kapljice, ki na svoji poti do tal iz ozračja izperejo prašne delce. Ko se kaplijce posušijo, ostanejo na površini predmetov dobro vidne peščene sledi. To je običajen pojav, ki ni nevaren in predstavlja odlično mineralno gnojilo za rastline. 
 
Foto: NASA 
 
Danes smo se zbudili v toplo jutro. V večjem delu države so izmerili 8 ali 9 °C, na Primorskem tudi do 12 °C. V zahodni in osrednji Sloveniji bo oblačno z občasnimi padavinami, na vzhodu pa bo v prvi polovici dneva suho z nekaj sonca. Popoldne ter proti večeru se bodo padavine od zahoda širile proti vzhodu. Nastajale bodo posamezne nevihte. Jutri bo najtopleje na Štajerskem in v Prekmurju, s temperaturami do 23 °C, drugod po državi bo okoli 20 °C. 
 
 
V soboto bo sončno z nekaj prosojne oblačne koprene in prijetno toplo. Zadišalo bo že po poletju, saj se bo ozračje ogrelo do 25 °C. Že v nedeljo pa bo spet aprilsko muhasto vreme, popoldne bodo nastajale plohe in nevihte. Toplo bo. Južni višinski vetrovi bodo tako v prihodnjih dneh, k nam, poleg visokih temperatur in padavin, prinesli še saharski prah. 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.