https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Znanstveniki odkrili encim za razgradnjo plastike

17.04.2018 ob 11:45  

V naravi vsako leto konča več kot 8.000.000 ton plastičnih odpadkov. Kljub pobudam za recikliranje se ta količina ne zmanjšuje, še posebej prizadeti so oceani, kjer se plastika zaradi neugodnih pogojev ne more razgraditi.

 

Znanstveniki Univerze v Portsmouthu in laboratorija za obnovljive vire energije, ki deluje pod okriljem ministrstva za energijo v ZDA, so se posvetili raziskavi bakterije, ki se prehranjuje s PET plastiko. Ta vrsta plastike se uporablja za izdelavo plastenk in nekaterih drugih posod. Znanstveniki menijo, da je bakterija relativno mlada, saj so plastiko začeli uporabljatji komaj pred dobrimi 70 leti.

Do odkritja prišli po naključju

Do sedaj so se znanstveniki posvečali encimu, ki ga bakterija uporablja za razgradnjo plastike, ob trudu, da bi poustvarili encim v umetnem okolju, so po naključju ustvarili encim, ki je pri razgradnji plastike še bolj učinkovit. Tega bodo poskušali izboljšati in upajo, da bodo lahko kmalu začeli z industrijsko razgradnjo plastičnih odpadkov. Avtor študije John McGeehan je odkritje komentiral tako: "Naključje pogosto igra pomembno vlogo pri temeljnih znanstvenih raziskavah in naše odkritje ni bilo nobena izjema."

"Čeprav je napredek skromen, pa to nepričakovano odkritje nakazuje, da imamo prostor za dodatne izboljšave teh encimov in da se bomo lahko približali rešitvi recikliranja vse večje gore odpadne plastike," je še dodal.

 

 

 

 

 

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.