https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Evropski in svetovni teden cepljenja - kakšno je zaupanje v cepiva

Murska Sobota, 23.04.2018 ob 13:00  

Od 23. do 30. aprila potekata evropski in svetovni teden cepljenja, ki izpostavljata, da ima vsakdo pravico do cepljenja ter posameznikovo odgovornost do družbe, ki jo s cepljenjem izraža. Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije in drugih virov s cepljenjem otrok po svetu preprečijo 2,5 milijona žrtev na leto.

Cepljenje je eden najučinkovitejših javnozdravstvenih ukrepov za zmanjšanje bremena nalezljivih bolezni, pred katerimi lahko zaščitimo sebe in svojo okolico. Cepiva pred nalezljivimi boleznimi ščitijo tako posameznika kot družbo. Kot navajajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) ima vsaka oseba pravico do lastne zaščite in deljenja družbene odgovornosti za zaščito tistih, ki sami ne morejo biti cepljeni.

Namen obeleževanja je priložnost za povečanje ozaveščenosti o pomenu cepljenja in poudarjanje pomembnosti tega preventivnega ukrepa, ki dokazano rešuje življenja po vsem svetu. Na NIJZ priporočajo pravočasno cepljenje proti nalezljivim boleznim in svetujejo, da svojega zdravnika povprašate, katera cepljenja priporoča, da s tem zaščitite sebe, svoje najbližje in tudi svojo okolico. 

Foto: thetruthaboutcancer.com

Poleg otroških cepljenj na NIJZ priporočajo cepljenje tudi odraslim in starejšim, saj bodo na ta način v veliki meri zmanjšali možnost, da bi zboleli in s tem poslabšali svoje morebitne kronične bolezni. Priporočljivo je cepljenje odraslih in posebej starejših proti gripi, klopnemu meningoencefalitisu, pnevmokoknim okužbam in tetanusu, za vse potnike pa priporočajo še cepljenje proti t. i. potovalnim boleznim.

Najnovejši podatki NIJZ kažejo, da manj kot polovica slovenskih mater zaupa v cepljenje in cepiva, 34 odstotkov jih je neopredeljenih glede zaupanja v cepljenje, 17 odstotkov pa jih okleva pri cepljenju svojih otrok, kar pomeni, da njihovi otroci niso bili cepljeni tako kot so to načrtovali v otroški ambulanti.

 

 

 

 

 

    Komentarji

    1. gost
      23.04.2018 ob 15:11 imre gost

      Cepljenja so posledice raznih bolezni .

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.