https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: Slovesno so razglasili pravičnike med narodi

Murska Sobota, 26.04.2018 ob 19:00  

Danes, 26. aprila 2018, so v razstavišču Stolp in baročnem salonu soboškega gradu odprli razstavo Auschwitz Album Centra Yad Vashem. 

Vsako leto, 26. aprila se spominjamo slovenskih in še posebej prekmurskih žrtev holokavsta. Letos pa je to tudi dan, ko so Agnes in Aleksandra Žilavec iz Andrejec, ter Marija, Jožef in Franc Fartelj iz Tešanovec slovesno razglašeni za pravičnike med narodi, ker so v letih 1944-1945 rešili prekmurskega Juda Mirka Hiršla, čeprav so s tem ogrozili lastno življenje in življenje svojih družin. 

Naziv jim je podelil spominski center holokavsta Yad Vashem iz Jeruzalema, na slovesnosti pa jim ga je izročil izraelski veleposlanik za Slovenijo Ejal Sela.

Izraelski veleposlanik Ejal Sela, je povedal: ˝Rad bi se zahvalil tistim, ki so organizirali današnji dogodek, županu Mestne občine Murska Sobota dr. Aleksandru Jevšku in Vidi Lukač z Mestne občine Murska Sobota, direktorici Pomurskega muzeja Metki Fujs, profesorju Borisu Hajdinjaku, direktorju sinagoge Maribor in moji asistentki Teji Lokar. Rad bi pohvalil tudi vlado Republike Slovenije za vse izobraževalne aktivnosti o holokavstu, namenjene mladim generacijam.˝

Več fotografij v spodnji galeriji... 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.04.2018 ob 20:12 naključje gost

      Lokalno FOTO: Na današnji dan je Maribor obiskal Hitler, mnogi so bili navdušeni Več na: https://maribor24.si/lokalno/foto-na-danasnji-dan-je-maribor-obiskal-hitler-mnogi-so-bili-navduseni/ Več na: https://maribor24.si/lokalno/foto-na-danasnji-dan-je-maribor-obiskal-hitler-mnogi-so-bili-navduseni/

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.04.2018 ob 9:06 Gosak gost

      Navduseni so bili vecinoma nemskutarji, pravi domoljubi pa nikakor ne!

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.