https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: Film OTO napolnil notranje dvorišče radgonskega gradu

Radgonski grad, 23.06.2018 ob 19:38  

V petek, 22. junija se je na dvorišču radgonskega gradu odvijala projekcija celovečernega filma Vasje Rovšnika, OTO. Zbralo se je veliko število ljudi in zaradi velikega zanimanja bo film spet predvajan danes ob 21:00, za sedež je na radgonski grad treba priti nekoliko prej. Vsebina filma predstavlja zelo občutljivo tematiko in sicer odnos do drugačnosti ali sprejemanje drugačnih. To je eden redkih pomurskih celovečernih igranih projektov v letu 2018.


Glavni lik predstavlja oseba z imenom Oto, ki je umsko zaostala ali oseba z motnjami v razvoju. V lokalnem okolju velja za bebčka, vendar je po srcu zelo dobrosrčen lik in vedno pripravljen pomagati. Pomoč nudi v obliki hišnih opravil in drugih fizičnih del. Oto se ves čas sooča s položaji, ki poudarjajo njegovo drugačnost, hkrati pa pridno varčuje prislužen drobiž. Miloščino dobi od svojih “strank”. Na skrivaj mu je všeč dekle, ki živi s svojim nasilnim možem. Lik nasilnega moža igra znani slovenski igralec, Ludvik Bagari. Zanimivo je, da glavni lik najde dolga leta izgubljeno sliko "Krik" svetovno znanega norveškega umetnika, ekspresionista Edvarda Muncha, ki v prenesenem pomenu lahko simbolizira tudi njegov krik v stiski saj je izgubil ves svoj privarčevani denar. Nadaljevanje filma se popolnoma zasuka, ko nepridipravom končno stopijo na prste. Oto na koncu le najde srečo na slovenski obali, o njem se napiše celo raperski komand. 

V filmu sodeluje več kot 70 ljudi, 30 igralcev, 40 statistov ter 10 snemalcev in tehnikov (izključno domačinov). Domači igralci sicer niso profesionalni igralci, a niso nič kaj manj kakovostni in v filmu zaigrajo zelo sproščeno in pristno. Snemanje je potekalo v nočnem času oziroma v zgodnjih jutranjih urah. V filmu na svojo harmoniko zaigra tudi Dani Rajh. Med filmom gledalec občuti tako žalost, jezo kot tudi smeh in srečo, ki je prisotna čisto na koncu. 

V filmu je prevladala glasba slovenskih izvajalcev, kar je še posebej pohvalno in nam da vedeti, da imamo Slovenci odlične glasbene ustvarjalce tudi doma. To so VLADO KRESLIN, SEVERA GJURIN, skupina AVTOMOBILI, VALTER KLEMENČIČ, VASJA ROVŠNIK, soboški trio JINHO JINZA, AJSAV KAJROG & NEUF MEUF iz Radencev, TRKAJ, radgonski reper MAJKI DI MAJK, skupina INSANE iz Gornje Radgone, PRIDIGARJI, prekmurska post rock skupina SPHERICUBE, KLEEMAR, kantavtor TADEJ VESENJAK, skupina POSODI MI JURJA, MUŠKAT HAMBURG iz Maribora in ljubljanska skupina HAIKU GARDEN.

 Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.