https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Kaj se obeta Radenski?

03.07.2018 ob 6:00  

Ena najbolj znanih slovenskih podjetij, Radenska, ki je še pred nekaj leti bila zelo donosna predvsem za poslovni sistem Pivovarne Laško, zdaj napaja Češko podjetje. Novi lastnik, češka Kofola, denar iz Radenske črpa za nakupe delnic s katerimi si bo povrnil stroške prevzema.


Analiza, ki so jo opravili na Siol.net kaže, da si je Češka lastnica Radenske, v samo štirih letih povrnila že več kot dve tretjini kupnine. Leta 2015 je za nakup našega proizvajalca brezalkoholnih pijač plačala približno 69 milijonov evrov.

Kljub temu, pa se lastnik Kofole na domačem trgu spopada in srečuje z velikimi težavami zaradi vse večje konkurence. Na Poljskem so razmere prišle tako daleč, da je Kofola tam že začela z zapiranjem tamkajšnje tovarne. Njeni delničarji zahtevajo vse višje dividende, svoje delnice v Kofoli, pa je prodal dolgoletni solastnik, poljski sklad, ki je na začetku Kofoli pomagal pri vzponu.

Kako si je Kofola do danes izplača več kot 72 % kupnine?

Vse do danes, si je češko podjetje iz Radenske izplačalo že najmanj 50 milijonov evrov, kar predstavlja več kot dve tretjini kupnine. To je naredila na več načinov.

Radenska je od leta 2015 do 2017 izplačala že 8,6 milijonom evrov bruto divident, glede na lanske rezultate pa bo Kofola letos prejela še najmanj tri milijone evrov. Poleg tega so v Kofoli leta 2016 sprejeli sklep o zmanjšanju osnovnega kapitala nekdaj uspešnega slovenskega podjetja. S tem so si izplačali še 21 milijonov evrov denarnih sredstev.

To pa še ni vse. Kot poroča Siol.net je morala Radenska lani poleti kupiti večji paket lastnih delnic Kofole, ki jih Čehi uradno nameravajo nameniti za nagrajevanje vodilnih menedžerjev. Tako je morala Radenska za 5 odstotkov delnic plačati več kot 18 milijonov evrov. Iz Kofole naj bi ob tem sporočili: "Radenska nima najetih bančnih posojil, v tistem času pa je imela preveč denarja na računu. V iskanju naložbenih priložnosti se nam je nakup delnic Kofole zdel kot zelo primerna priložnost z očitnim minimalnim tveganjem," še poroča Siol.net.

Radenska z rekordnimi rezultati

Čehi tako s pridom izkoriščajo vse boljše rezultate Radenske, katere čisti prihodki so se v lanskem letu povečali za približno 9 odstotkov, kar znaša nekaj manj kot 37 milijonov evrov. Stroški poslovanja so se povečali za veliko manj, zaradi česar so dosegli nekaj manj kot pet milijonov čistega dobička. To so najboljši rezultati Radenske po letu 2007, ko jo je po menedžerskem prevzemu izčrpaval Boško Šrot.

Opazna je tudi širitev podjetja v regiji. Že leta 2015 so od hrvaške Podravke kupili polnilnico mineralne vode in brezalkoholnih pijač Studenac v Lipniku. V Kofoli naj bi trdili, da bodo tudi v prihodnje vlagali v proizvodnjo in izboljšavo učinkovitosti in okrepili močan položaj na slovenskem trgu.

Težave Kofole na drugih trgih

Uspešno poslovanje Radenske je za Kofolo izrednega pomena, saj imajo na drugih trgih velike težave. Največje težave imajo na Poljskem, kjer so v lanskem letu izgubili več kot četrtino prihodkov, poleg tega pa so še poslovali z izgubo. Zaradi tega so tudi začeli z zapiranjem ene od dveh tovarn.

Za dodatne težavo je poskrbel tudi poljski investicijski sklad, ki je leta 2008 začel pomagati financirati širitev v regiji. V lanskem letu pa so se odločili za umik iz Kofole, s čimer je drugi največji delničar Kofole zrušil tečaj delnice na borzi v Pragi. Nad podjetjem pa vse bolj pritiskajo tudi delničarji saj zahtevajo višje dividende.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.07.2018 ob 17:43 gost

      Zakaj so to Radensko prodali tujcem???????????? Zakaj noben, ki ima neko moc, tega ni preprecil??????? Ali bi katera politika to lahko preprecila?????? Tujcem prodajamo najboljse firme, pa to ni normalno!!!!

      7 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.07.2018 ob 20:21 gost

      zakaj si napisal prodajamo? saj je firma bila v privat lasti in je to še naprej. Kot drugo pa vedno poslovanje glih za glih zdaj pa nevem kakši dobiček? se vidi samo da so si žepe polnili

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      03.07.2018 ob 21:17 podjetnik gost

      Res je zanimivo, da nekdo piše prodajamo. A smo bili vsi zraven? A je bil pisec zraven? Več kot očitno so nekateri še vedno ujeti nekje v bivšem sistemu in bivši državi, kjer je bilo vse "naše". Danes pač lastnik lahko kadarkoli proda svoje imetje komur hoče. S kakšno močjo neki bi nekdo nekaj preprečeval. Ko se znebimo takega socialističnega razmišljanja nam bo veliko lepše. Še sreča, da se počasi le premika na bolje. Glede Radenske pa je globalno gledano ena majhna garažna delavnica in zato ne vem kaj toliko prahu okrog tega. Eni pač hočejo nekaj natolcevati in deliti ljudi.

      8 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      03.07.2018 ob 21:18 gost

      Ce imajo delavci kaj od dobicka, mi je vseeno ali je tujec lastnik ali nas, samo da, imajo delavci nekaj od tega, saj oni ustvarijo dobicek!

      5 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      03.07.2018 ob 21:40 gost

      Gost podjetnik v bivsi drzavi si imel vsega dovolj in si lahko lepo zivel! Zdaj pa vse gre ven iz drzave ob prvi priloznosti.

      7 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      03.07.2018 ob 22:34 podjetnik gost

      Ooo, sta se že pojavila dva, ki še vedno živita v socialističnih pravljicah. Prvi. Delavci imajo službo in plačo. Lahko so srečni, da tovarna obstaja, da posluje pozitivno. Dobiček razporeja lastnik. Drugi. Ti si še hujši. Še bolj slep. Seveda sem imel v bivši državi vsega dovolj. Bilo je obilica trgovin z blagom iz vsega sveta. Vozili smo BMW, Audi, Mercedes, VW, Ford, ... Sedaj pa imamo eno samo trgovino v mestu in čakamo v vrsti na kavo in sladkor. Vozimo fičote, stoenke in yugece.... Daj zbudi se že!

      13 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      04.07.2018 ob 0:20 Resnica boli gost

      Zdaj , sama Radenska predstavlja p.dim v nekem svetovnrm merilu prodaje brezalkoholnih pijač , tak da neko jokanje , da bomo zdaj ostali brez ne vem čega sploh ni na mestu , pa tako mimogrede , že Romuni nas prehitevajo , in to po levi in desnu, žalostno ampak SLO je postala ena najbolj zaostalih drźav , samo prek ograje je potrebno malo pogledati , ne pa samo poslušati nesposobne politike.

      11 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      04.07.2018 ob 9:01 Karči gost

      San pogledno prek ograje pa san samo sosidov gnoj vido.Torej z toga sklepan ka si sčel povedati ka smo mij vseeno bokši kak sosidi.

      1 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      04.07.2018 ob 11:52 podjetnik gost

      V Sloveniji je nekdanjim redečim in privržencem socializma težko priznati, da so med najbolj uspešnimi podjetji tista, ki so jih kupili tuji lastniki. Večina tudi daje delavcem višje plače, kot pa eni veliki domači podjetniki, ki imajo delavce na minimalcu. Koliko že plača delavce lokalni pridelovalec hrane in gradbinec? Kdo najema naše delavce od Albanca, ki so vsi na minimalcu? Zanimivo, koliko vas je bilo proti prihodu Magne.

      11 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.