https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

FOTO: Pohod spomina ob Muri končali z odkritjem dveh novih obeležij

 

V torek, 3. julija, je potekal že tradicionalni Spominski pohod ob Muri s startom v Gornji Radgoni in končnim ciljem v Radencih. Letos je bil prav poseben pohod, saj so v Radencih svečano odkrili dve novi spominski obeležji. Vodji pohoda sta bila Zvone Benko (ZVVS) in Miran Lapi (Sever). V organizacijo dogodka so bili vključeni Niko Brus, Milan Kuzmič, Jože Makovec, Brane Klun, Dušan Zagorc iz OZ VVS G. RADGONA, Milena Kovačič, Slavko Pelcl, Miran Lapi iz PVD "SEVER" PODODBOR GORNJA RADGONA, Štefan Želodec, Bogdan Šajnovič, Jože Vaupotič iz OZ SL. ČASTNIKOV G. RADGONA ter Valerija Červič, Mira Skok Korošec iz ZB ZA VREDNOTE NOB GORNJA RADGONA.

V Gornji Radgoni je na Maistrovem trgu prisotne nagovoril župan občine Gornja Radgona, Stanislav Rojko. Ob 18:15 je sledil začetek 17. pohoda iz Gornje Radgone ob reku Muri do Radencev. 

Čez približno 2 uri so pohodniki prišli v Radence, kjer je potekala tudi osrednja slovesnost pri spominskem obeležju. Odkrili so dve novi obeležji v obliki dveh tetraedrov. Prvi je postavljen v zahvalo in spomin na hranjenje orožja teritorialne obrambe v letih 1990-1991, orožje je bilo shranjeno v prostorih podjetja Arcont, postaji Milice v Gornji Radgoni in v podjetju Radenska.

Drugo obeležje je bilo posvečeno vsem zaslužnim na območju Lenarta. Osamosvojitvena vojna se je končala 3. julija 1991 in na dan 3. julija vsako leto poteka tudi Spominski pohod ob Muri. Za vse sodelujoče na pohodu je bil ob 17:30 organiziran avtobusni prevoz iz Radencev v Gornjo Radgono. 

Vsi prostovoljni prispevki so bili vstopnica na sledeče družabno srečanje. Pokrovitelji 17. spominskega pohoda ob meji so bili občina Gornja Radgona - župan Stanislav Rojko, občina Radenci - župan Janez Rihtarič, občina Sveti Jurij ob Ščavnici - župan Miroslav Petrovič, občina Apače - župan Franc Pižmoht in Zveza veteranov vojne za Slovenijo. 

Zbrane je v Radencih najprej nagovoril župan občine Radenci, Janez Rihtarič, sledil je slavnostni govornik dr. Tomaž Čas, predsednik Zveze PDV Sever. Za kulturni program so poskrbeli Pihalni orkester Gornja Radgona, Vokalni kvintet Klopotec, pevka Stela Tavželj in OŠ Sveta Trojica. 

Po slovesnosti je sledilo družabno srečanje na terasi hotela Radin, kjer so se lahko zbrani okrepčali s pasuljem in pijačo. Ob 22:00 je bil organiziran tudi avtobusni prevoz iz Radencev v Gornjo Radgono. 

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija