https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

V podjetju Paradajz niso zadovoljni z novimi spremembami glede termalne vode

Murska Sobota, 04.07.2018 ob 12:00  

V podjetju Paradajz, gradijo reinjekcijsko vrtino, preko katere bodo vračali neonesnaženo vodo v vodonosnik. Uprava podjetja pa ni zadovoljna glede spremembe uredbe koncesije za rabo termalne vode, kajti zaradi nove spremembe ne predvideva obljubljene dodatne količine vode, ki je niso izkoristili drugi upravičenci, in bi naj po sklepu vlade pripadala kmetijskim uporabnikom. 


"Namesto da bi dobili obljubljene dodatne količine, ki niso bile izkoriščene s strani drugih upravičencev in naj bi po sklepu vlade pripadle kmetijskim uporabnikom ter možnosti dodatnega črpanja v primeru reinjekcije, uredba tega ne predvideva, vsaj dolgoročno ne, zato smo v javni razpravi podali svoje predloge. Upamo, da bodo upoštevane ter da nas bosta podprli tudi ministrstvi za kmetijstvo in gospodarstvo," je za STA povedal član uprave Paradajza Kristjan Magdič.

Podjetje Paradajz je redki uporabnik termalne vode, ki je pristopil k celoviti rešitvi problema, in bo začel vračati odvzeto termalno vodo v neobnovljivi vodonosnik termalne vode. S tem dejanjem bodo doseženi ugodni učinki na potok Ledava in predvsem na okolje. Podjetje je pričakovalo, da bodo z vračanjem neonesnažene vode dobili možnost povečanja obsega koncesije v višini vrnjene vode v vodonosnik. Podjetje bo moralo zaradi spremembe uredbe 2 leti izvajati dodaten monitoring vrnjenih količin vode, pri tem pa je pomembno tudi, da se spremeni izračun plačila višine koncesnine. 

Podjetje Paradajz je leta 2017 kupilo zemljišče v Veliki Polani in na Kobilju, tam se dogovarjajo glede ureditve zemljišč, glede dostopov do zemljišča in pripravljajo tudi drugo dokumentacijo. Podjetje je v letu 2017 imelo 6,46 milijona evrov prihodkov, 800.000 evrov dobička, vlaganja pa so dosegla skoraj 4 milijone evrov. V Renkovcih so zgradili novi rastlinjak, ki je vreden okrog 3 milijone evrov, in bodo v njem skupno pridelali 4500 ton paradižnika, kar je približno 30 odstotkov slovenske porabe. Zaposlenih je trenutno 120 sodelavcev, na letni ravni pa se število giblje okoli 85 zaposlenih. 

˝Rastlinjak s tremi oddelki, za različno podnebje in namakanje za potrebe novih sort, ki jih letos gojijo v večjem obsegu, ima vso opremo, zgradili so tudi demonstracijski rastlinjak, namenjen ogledom, kjer prikazujejo način pridelave 100 različnih sort paradižnika, prenovili oz. zgradilo so tudi novo drobnoprodajno trgovino s centrom za poskušnje, uredili okolice in postavili novo toplotno črpalko, ki omogoča boljšo izrabo geotermalne vode. Za letos načrtujejo prihodke v višini 8,2 milijona evrov in dober milijona dobička, za vlaganja bodo namenili okoli 450.000 evrov,˝ poroča portal STA. 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.07.2018 ob 14:41 gost

      Najbouše, ka de eden lastnik imel celi teritorij zase, drugi itak ne morejo zraven pozidati industrije in si naj kar vse prisvoji. Voda je verjetno njihova in samo njihova.

      13 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      04.07.2018 ob 16:43 paradajz in paprika gost

      kdaj delavci spoznajo,da nekatere vodilni v Paradajzu živijo na račun delavcev,mislijo,če se pošpancira po proizvodnji,da je mali bog.

      13 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      04.07.2018 ob 17:28 gost

      Kaj narod vidi za hudiča v tem paradajzu, če je umetno pridelan, pred naravnim časom dozorenja, je paradižnik pač pospešeno umetno pridelan. POSPEŠENO UMETNO PRIDELAN, IN BUTASTI NAROD PAČ VERJAME NARAVNEMU PROCESU. Pika.

      29 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      04.07.2018 ob 22:22 paradajz in paprika gost

      nej je vse tak ok stem paradajzom v Renkovci kak pravijo vodilni,znamo,da nam lažejo in pamet solijo.

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      05.07.2018 ob 17:44 rajčica gost

      Mi pa zadnji 2 leti nismo zadovoljni z izborom sort paradjza. To je daleč od tistoga, kar je bilo prvi 2 leti. Zdaj je to čista kopija neokusnoga holandskoga paradajza. Mogoče je kirva voda.

      19 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      06.07.2018 ob 17:22 Paradaz gost

      Plastičen paradajz , kot vsak tako vzgojen.

      16 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      09.07.2018 ob 11:29 lepi gost

      Vse kaj je umetno pridelano je STRUPENO tako dagi potrošniki vse kaj kupujete po trgovinah vam strup na OBROKE, edino vam ostane da si sami doma pridelate in potem veste kaj jeste

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      09.07.2018 ob 12:26 ? gost

      Največje tveganje in zlo za človeško zdravje predstavljajo marketi in hipermarketi s svojimi proizvodi in vsa ta svinjarija , ki se je nakopičila v prehrambeni industriji , izključno in samo zaradi dobička , prav zaradi pesticidov in ostalih strupov v hrani in vodi so v porastu rakava obolenja in ne zarad tobaka in cigaret,samo primer-Slovenija večino zelene solate uvaža iz Padske nižine v Italiji in ravno ta ja znana , kot najbolj onesnažena regija s pesticidi v celi Evropi ,tak da čim več pridelati doma.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      09.07.2018 ob 17:19 paradajz inpaprika gost

      ni samo,da je plastičen tudi mokasti in brez okusa je,cena pa je katastrofalna,mogoče je res kriva voda,saj mislijo,da je za nas vse dobro

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.07.2018 ob 11:04 gost

        paradaj inpaprika ........... Prav vam je še dražji bi moral biti zakaj pa küpüjete to sranje

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      11.07.2018 ob 13:41 pomodori gost

      In še najdražji je v trgovinah, ker je pač slovenski. Slovenski ali italijanski. Vsi so pridelani na podoben način. Razlika je, da v Italiji delavec dobi kak EURO več, kot v Renkovcih. In italijanski je še cenejši. Pa kaj bi radi eni taki podjetniki??? Imeli od države vse zastonj, še subvencije bi vlekli. Potem zastonj delovno silo. Pa še ceno v trgovini najvišjo. Malo morgen.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.