https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

FOTO: Negovski grad gostil kiparsko razstavo in mednarodno zasedbo kvintet Vivus

Negova, 07.07.2018 ob 12:00  

V petek, 6. julija, je na gradu Negova potekala kiparska razstava z naslovom "Taktilni dialog", ki je delo irske umetnice Eileen MacDonagh in Celjanke Bojane Križanec. Ob odprtju razstave je zaigral tudi kvintet Vivus, ki je imel kasneje tudi samostojen koncert v dvorani negovskega gradu. 


Kiparska dela so odražala dva različna sloga, saj na eni strani lahko vidimo geometrijsko pravilnost ter na drugi strani mehke linije in dvobarvnost. Odnosi med materiali in formami odpirajo dialoške prostore, v katere umetnici vnašata lastni poetiki. 

EILEEN MACDONAGH se je rodila leta 1956 v kraju Geevagh na Irskem in od leta 1980 dela kot kiparka. Diplomirala je kiparstvo na Šoli za umetnost Sligo in pridobila certifikat umetnostnih učiteljev s Šole umetnosti in oblikovanja Limerick. Leta 2004 je bila izvoljena v Aosdáno, irsko organizacijo umetnic in umetnikov za edinstven prispevek umetnosti. Razstavljala je na Irskem in v tujini, njena dela so vključena v mnoge zbirke in postavljena v javnih prostorih.

BOJANA KRIŽANEC, rojena leta 1973 v Celju, je diplomirala iz kiparstva na Šoli uporabnih umetnosti Famul Stuart v Ljubljani / Akademiji za umetnost Univerze Nova Gorica. Predstavljala se je na številnih samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji in tujini, od Evrope do Kitajske in za svoje delo – kipe, instalacije in performanse – prejela razne nagrade in priznanja.

Razstava bo na gradu Negova na ogled do 20. oktobra 2018. Razstavni prostor je odprt od četrtka do nedelje, med 10. in 17. uro. Kiparska razstava je posebna tudi s tega vidika, da se lahko razstavljene predmete tudi fizično dotaknemo oziroma potipamo njihovo strukturo, obliko. 

KVINTETA VIVUS je mednarodna zasedba in jo sestavljajo odlični akademski glasbeniki Aleksandra Škrilec (flavta), Nina Smrekar (oboa), Aljaž Golob (klarinet) iz Slovenije in Dorina Biro (fagot) iz Madžarske ter Gabriel Maul (horn) iz Avstrije. Kvintet je s svojim delovanjem pričel avgusta 2017, ustanovljen z željo po odkrivanju literature za pihalni kvintet, izpopolnjevanju umetniškega znanja in širjenju ljubezni do glasbe širši publiki. Premierno je nastopil na Evropskem forumu Alpbach v Avstriji. Temu so sledili nastopi v sklopu abonmajskih koncertov Univerze za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu, radijsko snemanje z avstrijsko radiotelevizijo Ö1 ter dosežena srebrna plaketa na mednarodnem tekmovanju Svirel. V študijskem letu 2017/2018 kvintet ustvarja pod mentorstvom Markusa Schöna, solo klarinetista Bavarske državne opere. K svojemu repertoarju kvintet uvršča dela od zgodnje romantike do glasbe 20. stoletja. 

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.