https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Slovenskemu turizmu primanjkuje kadra

Murska Sobota, 10.07.2018 ob 6:00  

Sloveniji se že četrto leto zapored obeta občutna rast turističnega prometa, ena od največjih tveganj takšne rasti pa je, da slovenskemu turizmu primanjkuje 5000 delavcev. Plače in zaposlitve v hotelirstvu in gostinstvu ne sledijo osupljivi turistični rasti. 

Po podatkih statističnega urada je Slovenijo v obdobju 2010-2017 obiskalo 66 odstotkov več turistov, ki so ustvarili 41 odstotkov več prenočitev. Kljub rasti turistov, pa plače in zaposlitve niso sledile.
 
V zadnjih dveh letih se je zaposlenost v gostinstvu in hotelirstvu povečalo na skoraj 32.000 zaposlenih kar je 17 odstotkov več, v tem času so tudi plače zrasle za 12 odstotkov, vendar v strežbi še vedno ne dosegajo dveh tretjin povprečne plače v državi. 
 

˝Podpredsednik sekcije za gostinstvo in turizem na obrtni zbornici Mate Matjaž trdi, da se dodana vrednost v turizmu zmanjšuje, kar onemogoča nadaljnje zviševanje plač. A izredna profesorica s Turistice dr. Maja Uran Maravić opozarja, da bomo imeli zadovoljne turiste le, če bomo imeli zadovoljne in motivirane turistične delavce. Za boljše razmere za zaposlene je po mnenju predsednika združenja hotelirjev na GZS Gregorja Jamnika ključna tudi razpršenost lastništva in s tem konkurenca. 
Janez Damjan, direktor Višje strokovne šole za gostinstvo, velnes in turizem Bled, priznava, da mnogi delodajalci ne plačajo zaposlenih dovolj in jih čezmerno obremenjujejo, a kljub temu v slovenskem turizmu še zdaleč ni vse slabo,˝ so zapisali na spletni strani Dela.
 
 
Med kadri primanjkujejo dobri natakraji in sobarice. Takšni, ki so vajeni delati in so prijazni in znajo najmanj 3 jezike. Vsaj 5000 takšnih delavcev bi potrebovali. Povprečna neto mesečna plača v slovenskem gostinstvu, v mesecu aprilu je bila 920 evrov. Hoteli Bernardin v Portorožu imajo stalno zaposlenih 300 oseb, poleti še 135 sezonskih delavcev, ki jih začnejo iskati že meseca februarja.
 
Manjkajoče delavce zaposlijo iz Hrvaške, Srbije in Bosne in Hercegovine. Gostinci v nekaterih primerih plačujejo študente samo 1 evro na uro, ampak je to predpisana nagrada za študente, ki so na praksi in dobijo hrano in prenočišče brezplačno. Če se potrudijo, je lahko plačilo tudi višje. 
 
 
Za spletno stran Delo je eden od zasebnih gostincev, ki ni hotel biti imenovan povedal, kako je pred meseci zaposlil mladega kuharja: ˝Prišel je in rekel, da izpod 1800 evrov neto ne dela. In sem ga kljub temu zaposlil. Pri mladih kuharjih lahko pozabimo, da bodo kuhali klasične golaže ali pečenke, pri tujih delavcih pa je velik problem, da ne poznajo lokalnih kuharskih posebnosti. Če mu naročiš ribo, je zanj vseeno, katera riba – brancin ali sardela, sveža ali zamrznjena, morska ali sladkovodna.˝
 



    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.07.2018 ob 8:13 gost

      Ja bo treba delavce primerno plačati... Nihče se verjetno na lastno željo ne vozi v Avstrijo eno uro in več kar tako...

      12 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.07.2018 ob 9:45 gost

      Naj rastejo plače delavcem po tem kak rastejo dobički v turizmu pa nebo problema ker kadra je dosti samo za minimalno plačo pa že nebo nihče delal ve lahko ima socialno pomoč malo manjšo od minimalne plače pa je lepo doma

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      10.07.2018 ob 21:30 gost

      K nam(nemška firma v prekmurju) sta prišla dva kuharja iz Lipe.Tudi sin je delal tam.Dela se šest ali sedem dni in en dan si prost.Mislim da to vse pove,ne moreš turizma graditi,razvijati na utrujenih,preforsiranem kadru.Kar ste sejali zdaj žanjete.Pa srečno !!

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. RobinHood
      10.07.2018 ob 21:39 RobinHood

      Dobro, da primanjkuje kadra, ker samo na tak način se bodo plače počasi dvignile. Trg bo zadeve počasi uredil. Že nekoč sem povedal, da bodo enkrat morali delavca plačati, če bodo hoteli, da bo delal. In prišel je tudi čas, ko so vse bolj potrebni izobraženi kadri za točno določena dela in opravila.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.