https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Zaprtje trgovin za praznike, višje plače in dodatki

17.07.2018 ob 6:00  

V ponedeljek, 16. julija, so Sindikat delavcev trgovine Slovenije, Svet gorenjskih sindikatov, Trgovinska zbornica Slovenije, Združenje delodajalcev Slovenije in Gospodarska zbornica Slovenije podpisali novo kolektivno pogodbo za trgovino, ki med drugim prinaša zaprtje trgovin na praznike, povišanje plač in višje dodatke na nedeljsko delo.


Od 1. septembra bodo ob praznikih trgovine zaprle svoja vrata, izjema so bencinski servisi, prodajalne znotraj kampov, prodaje na stojnicah in podobno. Dejavnost trgovine ima novo kolektivno pogodbo, ki bo začela veljati avgusta. Pogodba velja za naslednja štiri leta in delavcem v trgovini prinaša višje plače, proste praznike ter višje dodatke na nedeljsko delo.

Letos septembra

Nekatere spremembe bodo začele veljati s septembrom 2018, druge z letom 2019. S 1. januarjem 2019 se bodo najnižje osnovne plače od prvega do petega tarifnega razreda zvišale za pet odstotkov, poroča portal Finance.si. S 1. julijem 2019 se bodo plače povišale še za dva odstotka na zdajšnjo osnovo. S prvim januarjem 2019 bo tudi za šesti in sedmi tarifni razred najnižje osnovne plače zvišale za deset odstotkov. Ladislav Rožič je za Finance.si pojasnil, da se bodo plače tudi usklajevale z inflacijo. Od 1. julija 2019 se bodo najnižje osnovne plače uskladile z inflacijo. Od leta 2020 se bodo najnižje osnovne plače usklajevale 1. julija tekočega leta, ne več kot dva odstotka na leto. Če bo deflacija, bodo plače ostale nespremenjene.

Od 1. septembra 2018 bo trgovec oziroma delavec delal največ 20 nedelj v letu in ne več kot na dve nedelji v mesecu. Hkrati bo delavec upravičen do dodatka za delo ob nedeljah (v višini sto odstotkov od bruto osnovne plače). Urna postavka ob nedeljah oziroma dodatek ne more znašati manj kot 6,05 evra na uro bruto. 

Po novi kolektivni pogodbi dejavnosti trgovine Slovenije bo delodajalec lahko omogočil delavcu, da skrbi za otroka do treh let starosti in na izrecno pisno pobudo lahko delavec tudi kadarkoli prekliče delo ob nedeljah in praznikih.

Delodajalec, razen izjem, ne bo smel razporediti delavca na delo v naslednjih praznikih: 

1. januar – novo leto;
2. januar – novo leto;
8. februar – slovenski kulturni praznik;
velikonočna nedelja;
velikonočni ponedeljek;
27. april – dan upora proti okupatorju;
1. maj – praznik dela;
2. maj – praznik dela;
binkoštna nedelja;
25. junij – dan državnosti;
15. avgust – Marijino vnebovzetje;
31. oktober – dan reformacije;
1. november – dan spomina na mrtve;
25. december – božič;
26. december – dan samostojnosti in enotnosti

Obstajajo izjeme

Izjeme so delavci, ki opravljajo naloge, povezane s podporo potrošniku pri izvajanju spletne prodaje, polnjenja prodajnih avtomatov, prodaja na stojnicah in tržnicah, delo v prodajalnah, ki zagotavljajo oskrbo gostov znotraj kampov ali izvajajo nastope, predstavitve ali prodaja pri poslovnih partnerjih, na sejmih ali prireditvah doma ali v tujini. V zdaj veljavni KPDTS so kot izjeme definirani tudi bencinski servisi, maloobmejne prodajalne, družinska podjetja in podobno.

Kazen v višini 500 odstotkov osnovne plače

Če bi delavec denimo moral delati tri nedelje v mesecu, bo moral delodajalec delavcu v naslednjem mesecu zaradi kršitve izplačati znesek v višini 500 odstotkov osnovne plače. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.07.2018 ob 10:39 omg gost

      Tistim do 5 tarifnoga razreda samo 5 posto gor a ovim ka so že zdaj višje pa kar 10 posto gor mater ge toga zakona več ne razmem če maš več ešče več cuj dobiš a ove z minimalko pa pač nekaj maloga cuj mislim resno što te zakone piše je za doj strlite majke mi

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.07.2018 ob 11:42 bautoša gost

      V Soboto do dvanajstih, nedelja in prazniki zaprto,...to bi bilo edino pravilno! Zdaj pa izkoriščajo delavce za minimalno plačo, pa imajo dva ali tri dni mesečno prosto! Sramota, da država to dopusti. Ti ljudje imajo družine, svoje življenje, ne pa da hirajo v trgovinah!

      17 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      17.07.2018 ob 16:11 kapitalist gost

      Že tak imamo preveč teh praznikov. Edini na svetu, ki imamo novo leto 2 dni. Povsod je samo en dan in 1. maj isto. Pol tega je treba brisati. Prazniki so čisti strošek! Plače bi naj šle gor, delali pa bi manj? Ja pa kaj še !!!

      3 18 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      17.07.2018 ob 21:59 gost

      Mislim, da smo imeli nek referendum za zaprtje trgovin ob nedljah. TO SO NAJBOLJ PODPIRALI CRKVENJAKI IN OBISKOVALCI NEDELJSKIH MAŠ. Kot vidimo, v nedeljo največ gostov trgovin je PRAV TEH OBISKOVALCEV, KI IZ CERKVE GREDO DIREKT V TRGOVINO, ne pa domov k družini. In zaradi takih je odšlo z referendumom 3.000.000 EUR u vražjo mater. Poglejte trgovine v nedeljo po mašah v Beltincih. Polne so samo gostov obiskovalcev svetih maš.

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.07.2018 ob 12:05 gost

        Kaj je tvojo babo tudi kaki župnik nategno, da si nastrojen proti cerkvenjakom, pazi..eni od cerkvenjakov so prav zajebani, lahko bi ti kateri od njih zaradi grdega jezika malo tunta tunta..a nje??.

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      17.07.2018 ob 22:03 gost

      Poglejte, kaj lahko naredi "majhen" privatnik. Za praznike bo delavko pustil doma, plače ne rabi dati. Delal bo sam z ženo, imata super promet, nadur tudi ni potrebno plačati, ker bo delal sam namesto delavke, potem še pa nategne narod z cenami. In država pa sindikati ga lahko duvajo u dupe.

      2 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      18.07.2018 ob 9:02 gost

      Ta majhen privatnik bo za PRAZNIK DELAL !! pa te lejko tuj kaj zasluži. Državi de plačo DDV, pa davek od dohodka. Ti boš pa doma ležo, pa čako ka ti država da.

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      18.07.2018 ob 13:18 kapitalist gost

      Vidim eno veliko žalostno sliko!! Sami otroci socializma ste tukaj gor. Lahko bi sklepal, da ste vsi volili Mesca. Samo socializem vam gre po glavi. Očitno ste takrat imeli vse. Na kupe trgovin z vsem mogočim blagom iz vsega sveta. In vsi ste vozili BMW in Mercedese. Ubogo zplankano ljudstvo!

      5 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      18.07.2018 ob 13:31 gost

      Kapitalist kaksem sistem pa imamo sedaj in nehaj sanjat??? V bivsi drzavi se je delalo in vsi smo lepo ziveli!!!!

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      18.07.2018 ob 18:52 trgovec penzioner gost

      V bivši državi se je delalo v soboto dopoldne v trgovinah. Vsi smo vse imeli, delavci plače in v nedeljo ni bilo potrebe po delu. Narod je imel sobotne popoldneve in nedelje za Gospodove dni. Danes pa tisti, ki obiskuje božji hram prvi šiba po obredu v to" prokleto" štacuno.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      20.07.2018 ob 11:03 gost

      Ko bojo vse trgovine tudi Petrolove zaprte, šele takrat bo pravica za vse enaka

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.