https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Cene elektrike bodo šle navzgor

07.08.2018 ob 6:05  

Čas rekordno nizkih cen elektrike na borzah se končuje in to se bo odražalo tudi na vaših položnicah.


Cena električne energije na borzi v Leipzigu je v preteklih dveh letih zrasla za več kot 100%, samo lani za 42%. Po cenah te borze se praviloma ravnajo tudi cene na ostalih evropskih borzah. Trenutni dvig cen že čutijo večji industrijski odjemalci, že jeseni pa naj bi jih občutila nekatera gospodinjstva. 

Rekord leta 2008

Rekordna cena električne energije je bila na omenjeni borzi zabeležena leta 2008, ko je bilo potrebno za megavatno uro plačati skoraj 90€. Od takrat so cene šle načeloma le navzdol, do 20€ v letu 2016.

Cene elektrike se vzpenjajo

Februarja se je trend začel obračati, letos pa so cene že presegle 45 evrov za megavatno uro elektrike. »Razlog za rast cen je gibanje cen drugih energentov, razmere v gospodarstvu, poraba energentov, verjetno tudi še kakšne druge stvari iz preteklosti, druge špekulacije. Sploh zdaj je bil ta trend z rastjo cene nafte in emisijskih vzponov,« razlaga Bojan Horvat, direktor Energije Plus, trgovske družbe Elektra Maribor, poročajo na portalu Finance.si.

 

Grafika: Finance.si

Slovenske cene

Čeprav so cene na borzah med leti 2008 in 2016 padle za približno 80%, trenutno pa imajo nekje 50% vrednosti iz leta 2008, se na položnicah odjemalcev to ni poznalo. Od 2008 do letos, je cena megavatne ure elektrike zrasla za tretjino. Razlog za podražitev je množica davkov in prispevkov, ki so vključeni v ceno elektrike. Ti so se skozi leta višali, posledično so zrasli tudi zneski na položnicah. »Cene za gospodinjstva se bodo povišale z začetkom prihodnjega leta, mogoče pa že letos jeseni,« meni šef Elektro energije Bojan Horvat.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.08.2018 ob 11:12 kW gost

      Ja normalno saj pa moramo krpati pokraden denar pri TEŠ 6 . Lopovi na svobodi in bogati mi pa plačujemo to kar so pokradli

      16 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.08.2018 ob 11:50 gost

      Kdo je podpisal pogodbo za TEŠ 6?

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.08.2018 ob 15:17 pišta gost

      Se vidi, da nimate pojma o ničemer. Tudi članka si nihče ne prebere. Dobro, da vas lupijo. Zakaj pa ste take ovce!

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.08.2018 ob 20:54 vaupotič gost

        pišta........ Ka bi pa ti rad posranec ? Tebe bomo prosili,da nam razložiš seronja čondrav

        0 4 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      07.08.2018 ob 18:26 gost

      TRBELU BI SELJAKUN V SLOVENSKEM SISTEMU NASPLOŠNO dvigniti njihovo glavo nad površje, tak ka bi jin jim veter odpihnil, ostalo pa bi li le "njihovo zmatrano telesce", od njihove službe.Država jih pa le naj brani, saj so itak po videnem v zadnjih letih vsi isti, i tajkun, i poslanec, i lopov i pizda materina itd..

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      07.08.2018 ob 18:30 gost

      pisec ob 15:17, pa mi ne plačujemo elektrike in vode, MI PLAČUJEMO DRHAL V RAZNIH AGENCIJAH, ki vodi politiko energentov. Vidiš, da še v Sloveniji obstajajo naselja, kjr o vodi iz "pip" lahko le sanjajo. Imamo pa gasilske cisterne, ki nam omogočajo vodno svetlobo v 21.stoletju. Pa seveda "kante, flaše, kanistre itd. ), v katerih se voda, ki je za deset let ne bomo imeli(pitne, mislim) do obupanih DRŽAVLJANOV REPUBLIKE SLOVENIJE.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.