https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Nizke plače kljub gospodarskemu razcvetu

10.08.2018 ob 6:00  

Kljub temu, da so se gospodarske razmere izboljšale, ter kljub temu, da vse več podjetji tarna, da težko dobi nove delavce, se v denarnicah zaposlenih napredek gospodarstva, še vedno ne pozna.


Podatki kažejo, da smo 1. po začetku krize dosegli točko, ko ima delo večji delež ljudi, kot pred krizo. Kot poroča Delo v Svet kapitala, je lani zaposlenost v državah OECD presegla tisto izpred desetih let. Izboljšala se je tudi zaposlenost v skupinah, ki niso med najbolj iskanimi kadri, to je med starejšimi, zelo mladimi, priseljenci, mladimi materami z otroki. V preteklih obdobjih se je rast zaposlenosti dvigala skupaj z rastjo plač, te pa v zdajšnjih časih ni od nikoder. Kaj se torej dogaja, da se je stopnja rasti plač do pred kratkim celo znižala?

Počasna produktivnost

Najprej lahko opazimo relativno počasno rast produktivnosti, ki je neprimerljiva z rastjo v preteklih ciklih. Sploh v Sloveniji je potrebno priznati, da je rast produktivnosti dela v Sloveniji zadnja leta slabša, kot je povprečje Evropske unije. Zaostajanje rasti plač za rastjo produktivnosti je v zadnjem obdobju kar splošen pojav, ki je razširjen prek vseh velikih gospodarstev. Pojavlja se torej spremenjena delitev zaslužka med kapitalom in delom.

 

Poenostavljeni modeli

Delodajalec in delojemalec nista v enakovredni pozicije, ko gre za zamenjavo. Delodajalec bo brez težav nadomestil povprečnega zaposlenega z novim, delojemalec pa ima precej manj razpršena tveganja, zato ga izguba dela postavlja v težak položaj. V sodobnem svetu se razkorak med delodajalci in delojemalci le še povečuje. Kot še poroča Delo, Najnovejše poročilo OECD pravi, da lahko zaposleni za počasno rast plač krivijo tudi »super zvezdniška« tehnološka podjetja, ki z majhnim deležem delovnem sile obvladujejo vedno večji trg dela.

V lanskem letu je bila tudi objavljena študija, v kateri priznani akademiki José Azar, Ioana Marinescu in Marshall I. Steinbaum, ugotavljajo, da "trg delovne sile ni blizu popolni konkurenci, pač pa delodajalci vedno bolj koncentrirajo svojo moč in prihajamo bliže monopsonu – trgu, ki ga obvladuje močan kupec, v tem primeru »kupec« delovne sile. Večja ko je tržna moč največjih podjetij, nižje plače dosegajo njihovi zaposleni."


Foto: pixnio.com

Še vedno prisotni učinki krize

Kot še poroča Delo ima zadnja gospodarska kriza še vedno močan vpliv na nizko rast plač. Mnogi, ki so v krizi ostali brez dela, ali pa so dolgotrajno sprejemali delo pod svojimi zmožnostmi, iz strahu pred ponovitvijo scenarija, zadovoljijo z višino plače, kot jim je ponujena. Poleg tega je v preteklosti, velik del dogajanja na trgu dela krojila podzaposlenost, ki se, v nasprotju z drugimi kategorijami, ne preverja toliko. Gre za ljudi, ki so sicer zaposleni, a so sprejeli delo, ki ne zahteva dosežene izobrazbe, ali pa delajo manj, kot bi si želeli.

Foto: pixabay.com

Smo postali le dvorazredna družba?

Med zaposlenimi se veča delež tistih, ki imajo plače tako mizerne, da živijo v območju tveganja revščine, najbolje plačani odstotek zaposlenih pa prejema tako visoke prejemke, kot še nikoli. Na to opozarja tudi Marcel Fratzscher z Nemškega inštituta za gospodarske raziskave: "Drži, da so tisti s pravimi znanji in sposobnostmi v Nemčiji zadnjih dvajset let res bogato nagrajeni, a za spodnjih 40 odstotkov po višini plače je zgodba povsem drugačna. Temu segmentu prebivalstva plače realno v zadnjih dvajsetih letih niso zrasle – nasprotno, celo znižale so se!"

V svetu, kjer zmagovalec pobere vse, je izredno težko spremeniti način delovanja; nepremišljeni ukrepi bi imeli za posledico le zmanjšanje konkurenčnosti in Slovenija pri tem ne more ravnati dosti drugače od svojih neposrednih tekmic, saj bi sicer za njimi hitro zaostala. V OECD zato opozarjajo, da morajo države resno pristopiti k reševanju problema počasne rasti plač.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.08.2018 ob 9:14 DEBELI FUKJENEC gost

      Pustite te pravljice na miru. Kapitalisti pač v tem sistemu izkoriščajo ljudi do onemoglosti. Sami neizmerno bogatijo, delavci pa živijo čedalje v večji revščini. V Sloveniji so imeli delodajalci v lanskem letu za 3,2 milijardi evrov dobička, pa so nasprotovali dvigu minimalne plače za 20 evrov!!! To vse pove o teh ljudeh brez srca in razumevanja. Egoisti in pokvarjenci do amena. Da o razmerju plač sploh ne govorim, ker to več ni človeško dojemljivo.

      39 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.08.2018 ob 9:18 DEBELI FUKJENEC gost

      Največje sranje je pa EU. Če Slovenec ne bo delal za 500 evrov, bo za ta denar z veseljem dela Romun, Bolgar, ... Tu je potem krog, iz katerega ni izhoda. Švabi so že vedeli zakaj so napravili EU!!!

      34 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      10.08.2018 ob 9:31 77 gost

      Prvo je da delodajalci lažejo,kot hudič.Delodajalec,če hoče zaposliti delavca ga zaposli ampak delodajalcu ni interes zaposliti Slovenskega delavca ampak tujega mislim na sosednje države,ker so poceni delovna sila.Glede plač pa tako dan danes bi moral delavec imeti 150,000.€ plače ampak nikoli in to res nikoli ne bo.Za vse te probleme je kriva politika in zakonodaja.

      19 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      10.08.2018 ob 21:32 gost

      DEBELI FUKNJENEC, se s tabo strinjam v obeh komentarjih, tudi z 77. Je pa še en pereč problem slovenskega delavca, zakaj se delavci nebi združili in vsaj v istem podjetju vsi IN TO PRAV VSI ŠTRAJKALI? In delodajalec si naj pripelje 300-500 novih delavcev, bo jebal mački mater. Problem med delavci pa je: pijanec v tovarni ne bo štrajkal, prav tako ne ritolizec vodilnih, prav tako ne kaka po domače povedano ljubica vodilnih, da ne bom povedal kaj bolj donosnega(kurva, ki je tistaki vara moža, ne tista ki moža nima.)In take tri skupine so tudi slabi delavci, ker imajo privilegij, posebej če se vodilni vidijo tudi v tem, kar se sigurno.Zato je dober delavec odjebal in ostal sam, temu pa tudi tako treba, naj mu komandirajo tisti, za katere dela. To je vsa poanta suženjskih delavcev, ponavadi pa še prej omenjene skupine delavsev imajo nekoga, ki za njih dela, ali dobiva penzije, torej oni hodijo v službo samo zaradi socialne varrnosti in pokojninske dobe. Amen.

      11 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      11.08.2018 ob 12:52 In vino veritas gost

      Tan si poglejte ROMUNE , oni gredo na ulice in se borijo za svoje pravice , vi pa nekaj piskarate in se jočete po forumih .

      7 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      11.08.2018 ob 13:47 In vino veritas gost

      DEBELI FUKNJENEC , vejpa tvoji so glih največji kapitalisti .

      2 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      12.08.2018 ob 14:19 einstein gost

      ciganski kapitalisti + suženjski delavci = GOSPODARSKI RAZCVET, ali po domače: križarjenje kapitalistov po oceanih + uničenje poštenega delavca = UVOZ BALKANSKIH DELAVCEV, za katere pa zaposlitev plača država(davkoplačevalci) delodajalcem.In kaj v tem segmentu lahko stori nova petčlanska zasedba z novim pevcem - Mescem. Popolnoma nič, propad sistema, slišimo se po novih predčasnih volitvah.

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      12.08.2018 ob 16:32 gost

      Bi rabili jokerja al pa batmana da bi malo pucal

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      12.08.2018 ob 17:17 gost

      Rajsi superhika

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      12.08.2018 ob 19:29 gost

      x

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      13.08.2018 ob 21:25 "88" gost

      Denar pokvari in poleni človeka, saj vidite varuh človekovi pravic nima dela, v sled česar samo opozarja in za to prejema še plačo!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      14.08.2018 ob 7:29 bridki gost

      Zame so delavci Heliosa največje face. Pokazali so kaj je enotnost, kako se pogaja z delodajalci in dobili so kos pogače, ki jim je pripadal. Za izkoriščanje so si delavci krivi predvsem sami, če ni sloge ni moči. Tudi za zapisano pravico se je danes potrebno boriti ni druge.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.