https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Gostinstvo in turizem z novo kolektivno pogodbo

Murska Sobota, 09.08.2018 ob 13:37  

V sredo, 8. avgusta 2018, so socialni partnerji v gostinstvu in turizmu podpisali novo panožno kolektivno pogodbo. Pogodba delavcem med drugim zagotavlja letni regres v višini 1.000 evrov, ureja problematiko presežnih ur, vključuje pa tudi zvišanje najnižje osnovne plače z začetkom leta. 

Generalna sekretarka Sindikata delavcev gostinstva in turizma Slovenije Karmen Leban, je ob podpisu kolektivne pogodbe pojasnila, da so v pogodbi uspeli ohraniti vse dodatke k plači, med temi tudi dodatke na minulo delo, delo na silvestrovo, ter delo za praznike in nedelje. Izpostavila je, da je kolektivna pogodba sklenjena za štiri leta, do konca leta 2022, veljati pa začne po objavi v uradnem listu. V pogodbi so ohranili tudi plačilo prevoza na delo in z dela. Glede problematike presežnih ur so zdaj natančno razdelalo v 38. členu. 

˝Delodajalec bo moral po pojasnilih Lebnove vsake tri mesece koledarskega leta narediti analizo presežka ur in pogledati, ali te presegajo pet odstotkov povprečne delovne obveznosti zaposlenih in predstaviti ukrepe za njihovo izravnavo. Presežne ure se bodo morale v referenčnem obdobju šestih mesecev izkoristiti ali izplačati v višini 30-odstotnega dodatka. Če se te ne bodo izkoristile in izplačale, pa se bodo izplačale v drugem delu referenčnega obdobja v višini 45-odstotnega dodatka. Če se tudi takrat ne bodo izplačale, pa jih bo moral delodajalec izplačati 13. mesec, in sicer v višini 50-odstotnega dodatka, je navedla in dodala, da je sicer cilj vseh, da se presežki ur pokoristijo,˝ so zapisali na STA. 

Kolektivna pogodba vključuje tudi decembrski dogovor o 11 do 15 odstotnem dvigu najnižjih osnovnih plač, kar je začelo veljati s 1. januarjem 2018. Jeseni bodo stekla pogajanja za višanje plač v panogi, saj so plače še vedno nizke in ne dosegajo ravni, ki bi pravila ljudi. Povprečna plača po besedah Lebnove, se je od leta 2012 do leta 2017 zvišala le za 45 evrov bruto in zaostaja za povprečno slovensko plačo. 

˝Najnižje osnovne plače v gostinstvu so se sicer letos zvišale in po tem kazalniku panoga ni na dnu, ampak nekje na sredini. To je bil po oceni Lebnove velik korak naprej, vendar pa je treba storiti nov korak v zvišanju plač v tej dejavnosti. Želi si, da bi s socialnimi partnerji preučili kategorijo najnižje osnovne plače in da se jo nadomesti z novim plačnim modelom, kjer bi natančno določili najnižje plače po poklicih, ki se opravljajo v dejavnosti,˝ so zapisali na STA. 

Delodajalci su prizadevajo urediti razmere na trgu dela, je poudarila direktorica Turistično gostinske zbornice Slovenije Klavdija Perger. Predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri Združenju delodajalcev Slovenije Igo0r Škrinjar pa je izpostavil, da se v panogi soočajo s pomanjkanjem kadra. Po njegovih ocenah kadri odhajajo na delo v tujino, najbolj v Avstrijo, kjer je davčna obremenitev dela manjša kot v Sloveniji. Lebnova je še poudarila, da v branži, kjer je trenutno zaposlenih okoli 32.000 ljudi, jih po ocenah primanjkuje še približno 7.000. 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.08.2018 ob 15:16 moravčan gost

      me prav zamima če de v vivate tak

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      09.08.2018 ob 18:02 gost

      Ka je nej?

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.