https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TRENDI

Preberite, zakaj vas lahko igre na mobilnih telefonih zasvojijo

10.8.2018  

Čas videoiger je že zdavnaj minil, v zatonu so tudi računalniške igre, vse bolj pa postajajo priljubljene igrice na mobilnih telefonih. Zasnovane so tako, da z lahkoto povzročajo in celo spodbujajo zasvojenosti, saj nas majhni vmesni dosežki ženejo do nadaljevanja.


Čeprav so včasih bile videoigre namenjene predvsem mlajši populaciji pa se v današnjih časih pojavlja trend, da so mobilne igrice vsakodnevna dejavnost za številne odrasle. Pogosti so primeri, ko zaradi omenjenih iger trpi tudi družinsko življenje. V tujini so tako že znani primeri, ko so se zaradi igranja igric med vožnjo avtomobila, dogajale hude prometne nesreče. 

Foto: pixabay.com

Igrice zasnovane tako, da zasvojijo

In kako je možno, da igre lahko zasvojijo tudi odraslega človeka do te mere, da popolnoma izgubi občutek za čas in okolje okoli sebe?  Največja nevarnost se skriva v tem, da so zasnovane tako, da v začetnih stopnjah brez težav zmagujemo in napredujemo. Male zmage za igralca pomenijo zadovoljstvo in mu polnijo ego.

Foto: Flickr.com

Čeprav gre za male dosežke, se v telesu začne sproščati hormon dopamin, ki nas polni s srečo in zadovoljstvom. Z napredovanjem se težavnost igre stopnjuje in vsaka težja zmaga prinese večje zadovoljstvo, telo pa sproži še več dopamina, ki poskrbi, da tisto kar nam prinaša srečo, ves čas ponavljamo.  

Foto:pcmag.com

Mobilne igre so časovno omejene

Večina mobilnih iger je zasnovanih tako, da po določenem številu porazov, nekaj časa igre ne moreš igrati, razen če »dokupiš življenja« Takrat ko smo najbolj odločeni, da bomo tokrat gotovo premagali igro, izgubiš pravico do igranja. Ker naše telo ni nikoli dovolj potešeno, nenehno hoče še več, kar še bolj vzbuja zasvojenost.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.