https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Tuje neposredne naložbe v Sloveniji večje za 347 milijonov evrov

17.08.2018 ob 6:00  

Po najnovejših podatkih analitikov Banke Slovenije so se tuje neposredne naložbe v Sloveniji v prvih šestih mesecih tega letapovečale za 347,4 milijona evrov, kar znaša 8,5 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Večji del teh povečanj je bil v obliki lastniškega kapitala in reinvestiranih dobičkov, obenem se je znižal tudi neto dolg do tujih lastnikov.

Domače neposredne naložbe v tujini so se povečale za 130 milijonov evrov

Kot so v najnovejši številki publikacije Ekonomski odnosi Slovenije s tujino zapisali analitiki Banke Slovenije, so neposredne naložbe, to so domače naložbe v tujini minus tuje naložbe v Sloveniji, junija znašale 123,1 milijona evrov neto priliva kapitala, v zadnjem letu pa 591 milijonov evrov. Domače neposredne naložbe v tujini so se junija sicer znižale za 43 milijonov evrov, v zadnjem letu dni pa so se povečale za 130 milijonov evrov.

Takšno povečanje gre pripisati neto povečanju lastniškega kapitala za 107 milijonov evrov in reinvestiranih dobičkov za 30 milijonov evrov ter po drugi strani zmanjšanju neto financiranja tujih povezanih družb za sedem milijonov evrov.

Milijardo evrov manjši bruto dolg do tujine kot pred letom

Kot kaže analitični prikaz Banke Slovenije je bruto dolg do tujine junija znašal 43,5 milijarde evrov, kar je gledano v primerjavi z letom pred tem, ena milijarda evrov manj. Svojo zadolženost je najbolj zmanjšala država, zatem banke za 300 milijonov evrov, centralna banka in ostali sektorji pa so svojo zadolženost glede na junij 2017 povečali za skupno 800 milijonov evrov.

V strukturi je prevladoval državni sektor s 50-odstotnim deležem dolga. Glede na obliko finančnih instrumentov je prevladoval dolg v dolžniških vrednostnih papirjih in posojilih. Neto zunanji dolg je junija znašal 8,5 milijarde evrov in se je znižal za 1,7 milijarde evrov, glede na leto poprej.

Tekoči račun s 443 milijonov evrov presežka

Tekoči račun je meseca junija izkazoval presežek v vrednosti 443 milijonov evrov, kar pomeni, da je bil glede na lanski junij za 164 milijonov evrov višji. Blagovna in storitvena menjava sta dosegli presežek v znesku 514 milijonov evrov, od tega je 55 odstotkov izviralo iz storitvene menjave.

V prvih šestih mesecih je presežek tekočega računa znašal 1,76 milijarde evrov, kar je za 346 milijonov evrov več kot v enakem obdobju lani. V zadnjem letu so bile naložbe v vrednostne papirje največja neto odlivna postavka, neto priliv pa je bil izkazan predvsem pri gotovini in vlogah, so še navedli v najnovejših podatkih analitikov Banke Slovenije.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.08.2018 ob 7:12 DESNI FUKJENEC gost

      Desničarji pa z ovcami tulijo kako slaba je bila Cerarjeva vlada.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.08.2018 ob 9:45 Rdeča zvezda gost

      Je pa katastrofalen zunanji dolg. Ta mala Slovenija z dvema milijonoma prebivalcev je v 27 - tih letih napravila 44 milijard evrov dolga, ekonomist Damijan, nekdanji Janšev minister je zapisal, da se je Slovenija v letih od 2004 do 2008 zadolžila za 21 milijard evrov.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.