https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Izdanih manj gradbenih dovoljenj

Murska Sobota, 03.09.2018 ob 6:05  

V mesecu juliju 2018, je bilo v Sloveniji izdanih 518 gradbenih dovoljenj za stavbe, od tega je bilo izdanih 306 dovoljenj za nestanovanjske stavbe in 212 dovoljenj za stanovanjske stavbe. 

Statistični urad Republike Slovenije je objavil, da je bilo v mesecu juliju 2018 v Sloveniji izdanih 518 gradbenih dovoljenj za stavbe, od tega 306 dovoljenj za nestanovanjske stavbe in 212 dovoljenj za stanovanjske. Za gradnjo stanovanjskih stavb je bilo v primerjavi z junijem 2018 izdanih 9 odstotkov manj dovoljenj, za gradnjo nestanovanjskih stavb pa 10 odstotkov manj kot julija 2018. 

Foto: stat.si

Celotna površina vseh načrtovanih stavb, bi naj v mesecu juliju 2018 merila več kot 138.000 kvadratnih metrov, kar je 2 odstotka več od površin vseh stavb, ki so bile načrtovane v juniju 2018. Površina načrtovanih nestanovanjskih stavb je bila večja za 5 odstotkov, površina načrtovanih stanovanjskih stavb pa je bila manjša za 2 odstotka. V juliju 2018 je bilo izdanih 97 odstotkov gradbenih dovoljenj za novogradnje, 3 odstotke pa za spremembo namembnosti. Število gradbenih dovoljenj za novogradnje je bilo za 10 odstotkov nižje kov v juniju 2018.  

˝Z gradbenimi dovoljenji za stavbe, pridobljenimi v juliju 2018, je bila predvidena gradnja 248 stanovanj, kar je za 4 % manj, kot jih je bilo predvidenih z dovoljenji, izdanimi v juniju 2018. Skoraj vsa stanovanja so bila načrtovana v stanovanjskih stavbah, le eno je bilo načrtovano v nestanovanjski stavbi. V enostanovanjskih stavbah je bilo načrtovanih za 7 % manj stanovanj, v večstanovanjskih stavbah pa za 10 % več stanovanj, kot jih je bilo načrtovanih v juniju. Z gradbenimi dovoljenji, izdanimi v juliju 2018, se bo predvidoma gradilo 4 % manj novih stanovanj kot s tistimi, izdanimi v juniju 2018, njihova površina pa bo ostala približno enaka kot v prejšnjem mesecu,˝ so zapisali na statističnem uradu Republike Slovenije.  


Foto: pomgrad.si

Največ gradbenih dovoljenj, ki so bila izdana v juliju 2018, se bo gradilo v osrednjeslovenski statistični regiji, in sicer 53 stanovanj, kar je 21 odstotkov od načrtovanih. Po tem sledi še jugovzhodna Slovenija s 36 stanovanji, kar je 15 odstotkov od vseh načrtovanih, in podravska regija z 32 stanovanji, kar je 13 odstotkov od vseh načrtovanih. Najmanj načrtovanih stanovanj je v koroški in obalno-kraški regiji, in sicer v vsaki regiji so načrtovana 3 stanovanja.


    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.