https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Izumili papirnato baterijo, ki jo polnijo bakterije

03.01.2019 ob 6:05  

Ameriški znanstveniki so izumili nov tip baterije, narejene iz papirja, ki jo polnijo bakterije. Take baterije bi lahko bile rešitev za odročna področja, kjer pogosto ni električne napeljave in zdravniki ne morejo uporabljati naprav za diagnostiko, ki potrebujejo električno energijo, navaja STA.

Raziskovalci iz Državne univerze v New Yorku so predhodno razvili biosenzorje za enkratno uporabo, osnovane na papirju, ki so poceni in priročni za diagnozo bolezni in zdravstvenih stanj ter za odkrivanje kontaminantov v okolju. Ker pa imajo te naprave nizko občutljivost, potrebujejo električno energijo, ki bo občutljivost povečala. Zaradi tega so raziskovalci razvili poceni baterijo, ki jo napajajo bakterije, katera se lahko vdela v biosenzorje.

Dr. Seokheun Choi je ob predstavitvi naprave povedal: »Papir ima edinstvene prednosti kot material za biosenzorje - je poceni, razpoložljiv, fleksibilen in ima veliko površino. Vendar pa softificirani senzorji potrebujejo električno energijo. Običajne baterije so preveč potratne in drage ter se ne morejo vdelati v papir. Najboljša rešitev so bio-baterije osnovane na papirju.«

Papirnato baterijo so izdelali tako, da so na papir natisnili tanke sloje kovin in drugih materialov. Nato so nanje položili z zamrzovanjem posušene posebne bakterije, ki lahko prenašajo elektrone iz svojih celic. Ko bakterija proizvaja energijo zase, nastajajo elektroni, ki prehajajo skozi celično membrano. Za aktivacijo baterije so raziskovalci dodali vodo ali slino, ta pa je v nekaj minutah oživila bakterije, ki so proizvedle dovolj elektronov da so napajale svetlečo diodo (LED) in žepni računalnik.

Papirnata baterija se lahko uporabi le enkrat, pred aktivacijo pa rok trajanja približno štiri mesece. Znanstveniki želijo zdaj izboljšati življenjsko dobo bakterij in njihovo učinkovitost, s čimer bi podaljšali dobo pred aktivacijo. Prav tako bi bilo potrebno izboljšati učinkovitost same baterije za približno 1000-krat, kar bi lahko dosegli z združitvijo več papirnatih baterij. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.