https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

5 najpogostejših bolezni med šolarji in kako jih preprečiti

08.10.2018 ob 13:00  

Pričelo se je novo šolsko leto, vrnitev v šolo pa za otroke pomeni tudi ponovno izpostavitev raznim boleznim. Skupni prostori, deljenje igrač in sezonski virusi lahko hitro vodijo v okužbe. Preberite si katere bolezni lahko pričakujete in kako jih preprečiti.

Prehlad
Prehlad je najpogostejša in najbolj nalezljiva bolezen s katero se srečujejo šolarji. Na srečo pa je večina prehladov blagih s simptomi kot so zamašen nos, rahlo vneto grlo in kašelj. Čeprav je prehlad nadležen, otrok lahko dan preživlja normalno (tudi v šoli), izjema je če ima ob tem tudi povišano telesno temperaturo, potem naj ostane doma.

Gripa
Jesen je čas, ko začnejo razhajati razni sevi virusa gripe. Če otrok nenadoma dobi povišano telesno temperaturo (ponavadi nad 38°C), bolečine v mišicah in sklepih in je nenavadno utrujen, je to znak, da je zbolel za gripo. V nasprotju s prehladom so pri gripi simptomi močnejši in otrok mora nekaj dni ostati doma.

Trebušna gripa
Virus, ki povzroča trebušno gripo, poznano tudi kot gastroenteritis, deluje na prebavila in povzroča bolečino, bruhanje in/ali drisko. Trebušna gripa je zelo pogosta med šolskim letom, zaradi nje mora otrok dan ali dva ostati doma. Pri trebušni gripi je pomembno, da otrok, ki je zbolel, pije zadosti tekočine, da nadomesti izgubljeno vodo.

Konjunktivitis oz. vnetje očesne veznice
Konjunktivitis, znan tudi kot rožnate oči, je vnetje zunanje plasti celic na zrklu in notranji površini veke. Iz prizadetega očesa se lahko cedi rumeno-zelen izcedek ali pa je v jutranjih urah "zalepljeno". Prisotna je lahko bolečina, pekoč občutek in srbenje. Ob tej bolezni je zelo pomembno umivanje rok, saj je bolezen zelo nalezljiva in se med otroki zelo hitro razširi.

Angina
Angina je bakterijska okužba, ki povzroča povišano telesno temperaturo, hudo vneto grlo, glavobole in izgubo apetita. Je zelo nalezljiva in se mora zdraviti z antibiotiki, da se preprečijo resni zapleti.

Preprečevanje
Pri vseh teh boleznih je najboljša preventiva redno umivanje rok. Umivanje rok z milom in vodo po igranju zunaj, pred jedjo in po uporabi stranišča lahko veliko pripomore k preprečevanju okužb z virusi in bakterijami.
Otroke je treba opominjati, da kihajo in kašljajo v rokav ali robček, da ne okužijo še svojih sošolcev ter da si redno umivajo roke. Pozabiti pa ne smemo tudi na spanec, zdravo prehrano in obsežno vadbo, ki spodbujajo delovanje imunskega sistema.

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.