https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Energetska sanacija Osnovne šole Idrija in Zdravstvenega doma Idrija

11.05.2018 ob 7:45  

Na idrijski občini so pravočasno ugotovili, da zgolj sredstva občinskega proračuna še zdaleč ne zadoščajo za financiranje potrebnih investicijskih projektov, kar še posebej velja za dejavnosti vzgoje in izobraževanja, kjer mora poleg investicij kriti tudi stroške vzdrževanja in rabe energije.


Tako se je Občina Idrija odločila za javni razpis, katere predmet je podelitev koncesije za projekt energetskega pogodbeništva za energetsko sanacijo Osnovne šole Idrija in Zdravstvenega doma Idrija. V okviru predmeta koncesije v trajanju največ 15 let so tako bila predvidena gradbena, tehnološka in energetska sanacija objektov, opredeljenih v koncesijskem aktu in pogodbeno zagotavljanje prihrankov rabe energije ter uvedba energetskega upravljanja na objektih, opredeljenih v koncesijskem aktu.

Območje izvajanja koncesije je obsegala naslednje javne objekte:

- Osnovna šola Idrija, Lapajnetova 50, 5280 Idrija,

- Zdravstveni dom Idrija, Ulica Otona Župančiča 3, 5280 Idrija.

Glavni cilj investicijskega projekta je v predvidenem obdobju in s predvidenimi finančnimi sredstvi celovito energetsko sanirati javne objekte (Osnovna šola Idrija in Zdravstveni dom Idrija), ki sta v lasti Občine Idrija s ciljem zmanjšanja porabe energije ter posledično zmanjšanja tekočih obratovalnih stroškov v obravnavanih javnih objektih. S tem se bodo izboljšali tudi sami delovni pogoji za zaposlene in uporabnike, ki obiskujejo predmetne javne objekte.

Pri izvedbi zelenega javnega naročila je Občini pomagala Goriška lokalna energetska agencija iz Nove Gorice, ki se je udeležila usposabljanj o zelenem javnem naročanju v sklopu projekta GreenS, ki ga je organizirala Lokalna energetska agencija za Pomurje.

       

Po izvedbi investicije v omenjenih dveh objektih pričakujejo za okoli 34% nižjo porabo energije. Zasebni partner naj bi skrbel za energetsko upravljanje objektov, torej za izvajanje ukrepov in vzdrževanje vseh elementov, naprav in opreme, ki so predmet javno-zasebnega partnerstva. Po izteku pogodbene dobe pa bi celotni energetski prihranki pripadali občini.

Predviden prihranek pri stroških obratovanja:

 

Obravnavana stavba

Letni prihranek v EUR brez DDV

Letni prihranek v EUR z DDV

Osnovna šola Idrija + Zdravstveni dom Idrija

114.378,17

139.541,37

 

 

This project is funded by the Horizon 2020 Framework Programme of the European Union under Grant Agreement ­649860

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.