https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

OECD: V Sloveniji plače žensk za slabo petino manjše kot pri moških

20.09.2018 ob 6:00  

Najnovejša raziskava OECD o izobraževanju kaže, da so mladi Slovenci precej bolje izobraženi kot vrstniki v drugih državah, da se manjša razlika med plačami visokošolsko in srednješolsko izobraženih Slovencev ter da je med državami OECD Slovenija na drugem mestu po majhnih razlikah med plačami moških in žensk.

V Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) so se posvetili proračunom, ki jih države namenijo za izobraževanje, položaju žensk in priseljencev pa tudi vplivu socialnoekonomskega statusa in izobrazbe staršev na možnosti izobraževanj ter tudi poznejše zaposlitve.

Nadaljevanje študija po srednji šoli

Mladi v Sloveniji se po končani srednješolski izobrazbi zelo pogosto odločijo za nadaljevanje študija (94 odstotkov), s čimer se uvrščamo v sam vrh med državami OECD in EU. V vrhu smo tudi po deležu mladih, starih od 25 do 34 let, ki niso končali srednješolske izobrazbe - teh je zgolj šest odstotkov, kar je med najmanjšimi deleži v državah OECD.

Zaposlenost mladih še vedno nižja kot pred krizo

Zaposlenost mladih s terciarno izobrazbo v Sloveniji je lani znašala 84 odstotkov in je bila primerljiva s povprečjem EU (83-odstotna) in OECD (84-odstotna). V zadnjih desetih letih, od začetka krize, se je zaposlenost mladih znižala za 6 odstotkov, medtem ko se je v drugih državah stopnja zaposlenosti v zadnjem desetletju popravila in je podobna tisti pred krizo.

Razlike v plačah glede na izobrazbo

Tudi letos so preverili, koliko se splača diploma v žepu. Največja razlika v plačah je še vedno na Madžarskem. V Nemčiji se je razlika povečala za 3 odstotke v prid visokošolsko izobraženim, medtem ko se na Švedskem še vedno zmanjšuje, z lanskih 17 na letošnjih 15 odstotkov.

Podatkov za Slovenijo niso objavili, v lanski raziskavi pa so dobili Slovenci s terciarno izobrazbo v povprečju 71 odstotkov višjo plačo kot tisti z zgolj srednješolsko izobrazbo. Povprečje OECD pa se je letos znižalo za 1 odstotek v prid srednješolsko izobraženim, na 55 odstotkov.

Dober položaj žensk v Sloveniji

Pri izobraževanju mladih žensk v 36 državah je bil dosežen velik napredek, še vedno pa veljajo stereotipi pri izbiri področja študija in pozneje na trgu dela. Tako je stopnja zaposlenosti moških, starih od 25 do 34 let, s terciarno izobrazbo 90-odstotna, medtem ko je pri enako starih ženskah 81-odstotna. Razlike so tudi pri srednješolski ali manjši izobrazbi, kjer je zaposlenost žensk 43 odstotna, medtem ko pri moških znaša zaposlenost 75 odstotkov.

Slovenija pa se je dobro uvrstila pri razlikah med plačami moških in žensk, saj je na drugem mestu držav OECD po majhnih razlikah med plačami moških in žensk, takoj za Kostariko. Slovenke namreč v povprečju zaslužijo 82,91 odstotka plače Slovencev.

Financiranje izobraževanja se zmanjšuje

Slovenija še vedno zaostaja pri deležu BDP, ki ga namenja za izobraževanje. V letu 2015 je za izobraževanje namenila 4,3 odstotka BDP, kar je manj od povprečja držav OECD (5 odstotkov BDP) in EU (4,6 odstotka BDP). Bolj kot Slovenija je denar za izobraževanje v državah OECD zmanjšala zgolj Estonija.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.09.2018 ob 19:55 čondraš gost

      Ne razumem tega...moška plača...ženska plača...kje na plačilni listi imam jaz dodatek za moškega ? S temi feminističnimi rasističnimi kozlarijami že gre ta Svet rapidno proti dnu . Na položajih so naj sposobni ljudje, ne glede na spol, polt itd.

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.