https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TRENDI

Slab zrak v zaprtih prostorih vpliva na vaše zdravje in počutje

2.1.2019  

V zaprtih prostorih je lahko zrak še bolj onesnažen kot zunaj. Ker večino časa preživimo v zaprtih prostorih, doma, na delovnem mestu in v različnih javnih stavbah, je kakovost notranjega zraka zelo pomembna. Če je v prostoru slab zrak, lahko postanete utrujeni, zaspani in brez koncentracije.

Znano je, da človek v eni sami uri vdihne več kot pol kubičnega metra zraka, polnega bakterij, virusov, pršic, vlage ter drugih dejavnikov, ki jih v prostoru ne vidimo, vplivajo pa na naše zdravje, počutje ter delovno učinkovitost. Zato je v notranjem okolju potrebno zagotoviti ustrezno kakovost zraka.

Slaba kakovost zraka v zaprtih prostorih je lahko še zlasti škodljiva za družbeno bolj občutljive skupine, kot so otroci, starejši in ljudje z obolenji srca in ožilja ali s kroničnimi obolenji dihal, kot je astma.

Področje izpostavljenosti onesnaževalcem notranjega zraka je zaenkrat slabo raziskano. Kaj dihamo v prostorih, je odvisno od vrste dejavnikov. En od njih je kakovost zunanjega zraka, med glavne onesnaževalce pa vključujejo radon (radioaktivni plin, ki nastaja v tleh), tobačni dim, pline in delce, ki nastajajo pri zgorevanju goriv, kemikalije in alergene.

Pogosto slab zrak povzročajo neprimerni materiali in oprema v stavbah, navade ljudi, način prezračevanja ter uporaba različnih čistilnih in drugih agresivnih sredstev.

Zdravstvene težave lahko povzroča tudi preveč suh zrak. Ustrezna vlažnost zraka pripomore k izboljšanju odpornosti, manj pogosti obolevnosti dihal in k dobremu počutju. Zagotoviti pa je treba tudi, da vlažnost ni previsoka, saj lahko pospeši razmnoževanje pršic, plesni, glivic in bakterij.

Onesnaženost zraka je prvi okoljski vzrok prezgodnje smrti v Evropi. Dokazano je, da se škodljivi delci iz zraka nalagajo v naših možganih. Večji delci se ustavijo v nosu in obnosni votlini, najmanjši pa prodrejo v pljučne mešičke, kar znatno poslabša bolezni dihal. Škodljivi delci v mestih lahko življenje skrajšajo do 2 leti, ob prometnih cestah za 3 leta, v Sloveniji pa povprečno za 1 leto.

Slabo kakovost zraka zaznamo z vstopom v prostor. Onesnaženemu zraku ne moremo ubežati, lahko pa poskrbimo za čist in zdrav zrak v svoji okolici – v avtu, doma in na delovnem mestu. Priporoča se zračenje zjutraj in zvečer, ko je zunanji zrak najmanj onesnažen, dovolj pa je že, če je okno odprto 15 minut.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.01.2019 ob 0:37 luft gost

      Zračenje je absolutno zelo pomembno. Ponekod vidiš na vseh oknih rože in drugo navlako. Potem veš, da se zelo slabo zrači. Eni se bojijo svežega zraka. Pozimi pa je zelo pomembno tudi kdaj zračimo. Zvečer je večkrat problem, ko se na veliko kuri, še posebej, kjer je veliko kurišč na trda goriva. Treba je najti pravi trenutek, ko najmanj smrdi. Bo treba uvest davek na kurjenje z drvami. Ponekod je v določenih trenutkih koncentracijoa PM10 in PM2,5 katastrofalna. Zato je tudi pomembno, da gremo kam iz mesta oziroma naselja v naravo in se na sprehodu nadihamo svežega zraka. Četudi je malce hladen je veliko boljši, kot onesnažen topel v zaprtih prostorih. Še posebej, če je notri veliko ljudi.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.08.2019 ob 13:08 Rakasam gost

      Pozdravljeni, zanima me kako je z kakovostjo zraka v sluzbi? Delam v "pisarni" brez okna, brez ventilacije (po domace povedano pajzl). Rezati moram stiropor na zico, kjer se sproscajo strupene snovi, pogojno tudi rakotvorne, potem se gorljivost izdelka? Kako lahko zahtevam drug prostor oz primerno zracenje? Ali moram res dati odpoved ce ne zelim se bolj skoditi svojemu zdravju ?

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.