https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Kavico lahko plačate z verzom

01.10.2018 ob 10:00  

Mednarodni dan kave praznujemo 1. oktobra in to od leta 2015. Kava je napitek številnih, pijejo jo skorajda po vsem svetu. Izhaja iz Etiopije, kjer uspeva kakavovec s češnjam podobnimi plodovi. Tudi Slovenci veljamo za velike porabnike kave oziroma kot druge evropske države kako uvažamo. 


Poznamo okoli 60 vrst kakavovca, med najpomembnejše uvrščamo arabika, robusta in liberika. Kava "arabica" izvira iz Etiopije jn jo izvažajo v največji meri saj predstavlja skoraj 90 % svetovne pridelave kave. Danes najbolj kakovostna zrna arabike pridelujejo v Keniji in Tanzaniji. Kava "robusta" izhaja iz Kenije in vsebuje več kofeina od arabike. Ima zelo grenki okus. Kava "liberica" izvira iz Liberije in posledično tudi zaradi okusa zavzema manjši delež v prodaji. 

Danes imamo na tržišču nepraženo kavo, praženo v obliki zrn ter mleto praženo kavo. In katera je vam najljubša? Mleto kavo lahko skuhamo v džezvi, kafetijeri, frenchpressu ali filter kavnem aparatu. Če imate kavo v zrnu, je pred tem seveda treba kavo zmleti s pomočjo mlinčka ali uporabiti postopek praženja. 

Ob svetovnem dnevu kave lahko z verzom plačate kavo tudi v izbranih kavarnah po Sloveniji. V Pomurju bo to danes mogoče le v Dioniz baru v Ljutomeru, druga bližnja lokacija je Maribor. Na LINKU si lahko ogledate še preostale lokacije.

Danes bodo kavo ponujali zastonj tudi na določenih bencinskih črpalkah. Naj se dan začne s kavo. 

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.