https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Pred sezono gripe se zaščitite s cepljenjem

05.10.2018 ob 13:00  

Prvega oktobra se je začelo cepljenje proti sezonski gripi. V času, ki prihaja, lahko pričakujemo obolevanje prebivalcev za gripo, ki bo doseglo vrhunec januarja ali februarja. Gripi pa se vsako jesen in zimo pridružijo še drugi povzročitelji okužb dihal.

Gripa je zelo nalezljiva bolezen, po ocenah zanjo vsako sezono zboli do 10 odstotkov prebivalcev, kar je do 200.000 prebivalcev v Sloveniji. Kakšna pa bo sezona gripe je nemogoče napovedati. Virusi gripe se stalno spreminjajo, zato se vsako leto spreminja tudi cepivo. Zaradi vsakoletne zamenjave tipov virusa v cepivu se je zato proti gripi smiselno cepiti vsako leto.

Komu se cepljenje priporoča?

Cepljenje proti gripi se priporoča vsem prebivalcem, še posebej pa je priporočljivo za tiste, ki bi lahko imeli težek potek bolezni. Cepljenje ne ščiti le pred boleznijo, ampak tudi pred morebitnimi zapleti, ki gripo spremljajo in tudi smrtjo.

Cepljenje se še posebej priporoča starejšim od 65 let, kroničnim bolnikom, majhnim otrokom (od šest mesecev do drugega leta starosti) in nosečnicam ter vsem delavcem v zdravstvu, ki so pri svojem delu izpostavljeni nevarnosti okužbe.

Cepljenje proti gripi pa ne nudi popolne zaščite pred okužbo, zato se cepljenje priporoča tudi osebam, ki prihajajo v stik z osebami s povečanim tveganjem za težji potek gripe in jih na tak način dodatno zaščitijo pred prenosom bolezni.

Cepljenje v Pomurju

V Pomurju se je mogoče cepiti v ambulanti NIJZ Območna enota Murska Sobota, predhodno naročilo ni potrebno. Cena cepljenja proti gripi znaša 14 EUR, za kronične bolnike in starejše od 65 let pa cepljenje stane 7 EUR.

Kako pogosto se v Sloveniji odločamo za cepljenje proti gripi?

Precepljenost proti gripi je v Sloveniji zelo nizka in je med najnižjimi v Evropski uniji. Število cepljenih je bilo lansko leto okrog 84.000, kar je več kot leto pred tem, ko se je cepilo manj kot 70.000 posameznikov. Še vedno pa se cepi precej manj posameznikov, kot pred približno desetimi leti, ko se je proti sezonski gripi cepilo skoraj 200.000 prebivalcev.

Povečal se je tudi delež cepljenih v starostni skupini nad 65 let, ki je znašal 11,7 odstotka, kar je pa še daleč od cilja Svetovne zdravstvene organizacije, da bi bil ta delež 75 odstotkov.

Kaj še lahko storimo poleg cepljenja?

Poleg cepljenja je pomembno, da poskrbimo in okrepimo svoje zdravje s pravilno prehrano in dovolj gibanja. Izogibati se je potrebno prenatrpanim prostorom. Če pa že zbolimo, je najbolje ostati doma in poskrbeti, da okužbe ne prenesemo na svoje bližnje: temeljito in pogosto si umivamo roke in pri kihanju ali kašljanju si usta pokrijemo s papirnatim robčkom za enkratno uporabo ali kihamo/kašljamo v rokav.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.10.2018 ob 20:11 DEBELI FUKJENEC gost

      Dajte novinarji vred se vzemite. Članek govori o cepljenju proti gripi. Prilepite pa sliko, ko medicinska sestra pacientu jemlje kri. JAO.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.