https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Letošnji Teden otroka se počasi končuje

06.10.2018 ob 10:15  

Letošnji teden otroka poteka od 1. do 7 oktobra. Osrednja nit tega tedna je kakovostno preživljanje prostega časa naših otrok, kjer se otroci organizirajo po svoje, nadgrajujejo tisto kar jih veseli in skupaj s prijatelji razvijajo socialne kompetence. Pomembno vlogo pri tem imajo tudi starši. V Tednu otroka po Sloveniji potekajo različni prostočasni in razvedrilni programi za otroke.


Teden otroka temelji na obeleževanju Svetovnega dneva otroka, ki ga je leta 1956 priznala Generalna skupščina Združenih narodov. Naslednje leto (leta 1957) je sledilo obeleževanje tega dne v organizaciji Mednarodne zveze za varstvo otrok (I.V.C.W.) in Mednarodnega fonda za pomoč otrokom Unicef. V poslanici ob letošnjem Tednu otroka prilagajo pesem znanega prekmurskega pisatelja in pesnika Ferija Lainščka z naslovom Prosti čas. 

V Murski Soboti bo v sklopu tedna otroka v soboto, 6. oktobra, ob tamkajšnjem gradu potekal Tradicionalni boljši sejem in kostanjev piknik. Teden otroka so in še bodo z različnimi aktivnostmi obeležili v več pomurskih vrtcih, knjižnicah in šolah. Ponekod so že in še bodo organizirali brezplačne otroške predstave. 

 

Feri Lainšček

PROSTI ČAS

Kaj vemo o času? Da gre in mineva. 

Je zdajšnji, pretekli, prihodnji in večni.

Nam gleda na ure, ne mara zamude

in teče prehitro, ko skupaj smo srečni.

 

Najboljši od časov so časi svobodni,

najlepši pa čas, ko porabiš ga zase.

Lahko ga po svoje deliš in sestaviš,

lahko le skomigneš pa rečeš "ne-da-se".

 

Zato si želimo več prostega časa.

Več časa za sanje, za ždenje, za cartánje,

za urice polne prijetne bližine

in tihe trenutke za samost in branje.

 

Želimo si čas za otroško veselje,

za družbo, za igro, za noro zabavo,

za možnost, da včasih res gremo po svoje

in polni nemira se zleknemo v travo. 

 

Vse želje so skupne in tudi posebne.

Vsak nosi kaj v srcu, kar drugi ne čuti. 

Življenje je čudež in vse je mogoče,

ko ptica razpira peruti. 

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.