https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

FURS poostreno nad oddajanjem nepremičnin

Murska Sobota, 04.10.2018 ob 6:00  

Finančna uprava Republike Slovenije je pred koncem leta 2017 vnaprej napovedala poostren nadzor vsem, ki oddajajo nepremičnine v turistični najem. Čeprav so jim dali možnost samoprijave, pa je kršiteljev še vedno veliko, do konca avgusta 2018 je Finančna uprava Republike Slovenije izrekla za 237.000 evrov kazni. 

Finančna uprava Republike Slovenije je decembra 2017 objavila in pozvala k prijavi dohodkov od oddajanja nepremičnin v turistične najeme. Zavenzancem je dala možnost do konca januarja 2018, da sami prijavijo in se izognejo plačilu kazni, katera znaša od 400 do 30.000 evrov. 

Na Finančni upravi RS so zatrdili, da so pridobili podatke o fizičnih osebah in pravnih osebah, ki so dohodke z oddajanjem nepremičnin v turistični najem dosegale v tujini in v Sloveniji. Podatke pa bi naj imeli tudi o oddajanju nepremičnin preko spletnih portalov, kot sta Booking in Airbnb. Rok za samoprijavo je bil do konca januarja 2018, inšpektorji pa v tem času niso izrekali kazni. Sprva je bil slab odziv. Dejavnost oddajanja nepremičnin je do izteka roka v javnem pozivu prijavilo 374 zavezancev, številka pa je začela rasti, ko je Finančna uprava RS začela s poostrenimi nadzori. Inšpektorji so v prvih šestih mesecih opravili več kot 450 nadzorov pri zavezancih, ki oddajajo nepremičnine turistični namen. V prvih šestih mesecih so postopek o prekršku uvedli zoper 227 storilcev zaradi skupno 427 prekrškov. Največ kršitev se je nanašalo na kršitve dela na črno in zaradi nedovoljenega oglaševanja. Skupno so inšpektorji izrekli 56 opominov in za 237.000 evrov kazni. 

˝Po uvedbi nadzorov, torej v obdobju od začetka februarja do konca aprila, je dejavnost registriralo še dodatnih 973 zavezancev, so danes povedali na Fursu. Ob tem dodajajo, da je dejavnost oddajanja nepremičnin v turistični najem sezonska dejavnost. V prvih osmih mesecih letos se je na novo registriralo skupno 2154 zavezancev za eno izmed dejavnosti sobodajalcev, je pa ta številka za 30 odstotkov višja kot v enakem obdobju lani in celo za 53 odstotkov višja kot leta 2016,˝ so zapisali na spletni strani STA.

 

V Sloveniji se lahko ta dejavnost opravlja, če so fizične osebe registrirane kot sobodajalci, če opravljajo dejavnost le občasno ali pa kot samostojni podjetniki. Registracija se uredi pri Agenciji Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve (AJPES), katera je konec leta 2017 vzpostavila register nastanitvenih obratov in uvedla elektronski sistem poročanaj podatkov o prenočitvah in podatkov o gostih. Pridobiti pa si morajo tudi digitalno potrdilo ter se registrirati v sistem eDavki. 

Po podatkih Finančne uprave RS je trenutno v davčnem registru evidentiranih 6949 zavezancev, ki opravljajo dejavnost sobodajalcev, od tega je 2804 pravnih oseb in 4145 fizičnih oseb. 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.10.2018 ob 7:12 77 gost

      FURS meče pesek v oči sam sebi,itak oni imajo največ nepremičnin in njihovi kolegi kot so zdravniki ,sodniki,odvetniki,menedžerji s.p in delodajalci,vrana vrani ne izkljuje oči in ne lažite nam navadnim smrtnikom ker vam ne verjamejo niti otroci v vrtcu.

      6 15 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      04.10.2018 ob 12:09 firbec gost

      fašistična uprava republike slovenistan ko vas jebe birokratske podgane

      7 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      04.10.2018 ob 12:15 rudi gost

      Ka so bili v Moravskih Toplicah tan so sigurno nika nej najšli vsi so redno registrerani?

      5 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      04.10.2018 ob 12:34 victor gost

      Komentarji primitivcev.

      11 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      04.10.2018 ob 13:59 DEBELI FUKJENEC gost

      Upam, da bo vsaj danes ( v najboljšem primeru tudi jutri ) minil dan brez članka o NŠ Muri. Res upam.

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      04.10.2018 ob 14:24 rudi gost

      ka tao ne vredi ka so vsi registrirani pa redno prijavljajo dohodek pa turistično takso od kec bi bila občina tak bogata?

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      04.10.2018 ob 14:31 turist gost

      Po plusih in minusih se vidi, ka imajo v JU, FURS in podobnim čas, da visijo na spletu in stiskajo minuse ko jih kdo kritizira. Poznam nekaj pametnih, ki poznajo sistem kako oddajajo nepremičnino, da je vse legalno in prijavijo toliko prihodka, kot ga sami hočejo. Le kdo bi redil te podgane državne s svojo lastnino?

      8 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      04.10.2018 ob 15:41 DEBELI FUKJENEC gost

      turist, če služiš denar z oddajanjem nepremičnin, moraš ravno tako plačati davek kot ga plača delavec od svoje plače. Štos je samo v tem, da delavec ne more ničesar pri plači zatajiti, medtem, ko takšni voluharji najdete sto in en način, da ne plačate davka. In takšne voluharje je potrebno čimprej poloviti in jih maksimalno kaznovati!!! To je temelj pravne in socialne države. Primitivec pazi na svoje besede. Človek, ki pošteno in predano opravlja svoje delo, ni nobena državna podgana!!!

      16 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      04.10.2018 ob 16:40 muravidek gost

      ne dam državi nič, ker so lopovi. pobirajo denar za nekaj čemu niso pripomogli

      4 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      04.10.2018 ob 20:11 Godžiro gost

      Seveda , teh nekaj prispevkov predstavlja mentalno stanje in razmišljanje balkanskih Janezov, ko bajagi podjetnikov , ki samo razmišljajo kako pretentati državo in se izogibati plačila davkov , namesto , da bi vsak poravnal svoje obveznosti in potem so drugi krivi za njihove težave-delavci FURSA , ker v realnem sektorju so pa tako vsi pošteni, vic stoletja.Toliko zaenkrat.

      12 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      05.10.2018 ob 0:07 krpan gost

      Več kot očitno je, da je večina na portalu prisotnih iz JU. Verjetno tudi kdo iz FURSA. To se vidi po plusih in minusih. Saj podjetniki, ki si z delom služijo denar nimajo časa, da bi hodili na net pregledovat neke brezvezne novice in komentarje. Za tako početje imajo čas tisti, ki so v JS ali JU, ker plača pride, če se dela ali ne. Jaz plačam toliko davka, kot sam hočem in ne toliko, kot bi mi ta gnila požrešna država rada vzela.

      1 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      05.10.2018 ob 8:06 Godžiro gost

      Ah , seveda , vi podjetniki pa samo delate in delate in delate ... če si ti podjetnik "krpan" , potem sem jaz ......

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      05.10.2018 ob 13:25 DEBELI FUKJENEC gost

      Veliko teh ljudi, ki so prišli do stanovanj po Jazbinškovem zakonu ( desna vlada ) in so za nova stanovanja v velikosti 70 kvadratnih metrov plačali od 5.000 evrov do 8.000 evrov ( protivrednost tolarja ) in ta stanovanja že dalj časa z velikim profitom oddajajo v najem niti davka noče plačati. Inšpektorji z vso silo na njih in jih maksimalno kaznovati!!! I

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.