https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

3100 zdravnikov bo brez pravice predpisovanja receptov za osebno rabo

05.10.2018 ob 6:00  

Skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je septembra potrdila spremembe pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja, med katerimi je tudi sprememba zdravniške pravice predpisovanja receptov za osebno rabo.

Zdravniki bodo še vedno upravičeni do 30 receptov letno za osebno rabo, vendar ti po novem ne bodo obnovljivi. Uporabljali naj bi se le pri akutnih zdravstvenih stanjih in ne za dolgotrajno zdravljenje, čemur so namenjeni obnovljivi recepti.

Poleg tega bo po novem zdravnik, da bo upravičen do teh receptov moral izpolnjevati dva pogoja. Kot do zdaj mora biti evidentiran v bazi podatkov o izvajalcih zdravstvenih storitev, po novem pa mora imeti tudi licenco Zdravniške zbornice Slovenije.

Na ZZZS so pojasnili, da takšne ureditve predpisovanja receptov ne poznajo v nobeni drugi državi. Takšna ureditev je po mnenju nekaterih strokovno sporna in za zdravnike lahko tudi škodljiva, če zdravijo samega sebe.

V preteklosti so bili tudi posamični primeri, ki so nakazovali na strokovno nepravilno predpisovanje zdravil zdravnikov, ki nimajo veljavne licence, po drugi strani pa so bili osebni recepti v preteklosti tudi predmet zlorab, zlasti pomirjeval in drugih psihoaktivnih snovi.

V Zdravniški zbornici Slovenije opozarjajo, da ukrep z njimi ni bil usklajen. Zaradi ukrepa ZZZS bo po njihovi oceni brez pravice do predpisovanja receptov za osebno rabo ostalo najmanj 3100 zdravnikov in zobozdravnikov, kar bo še dodatno obremenilo zdravnike v osnovnem zdravstvu.

Zbornica pričakuje, da se bodo pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja v kratkem ustrezno spremenila na način, da bodo vsi zdravniki s strokovnim izpitom imeli možnost predpisovanja receptov za osebno rabo.

Minister za zdravje Samo Fakin je na vodstvo ZZZS zato že naslovil dopis s prošnjo, da ponovno preuči odločitev upravnega odbora in skupščine ZZZS o ukinitvi osebnega recepta za zdravnike brez licence in specializante.

Na pobudo generalnega direktorja ZZZS Marjana Sušlja bo v ponedeljek delovni sestanek z zdravniško zbornico, kjer bodo poiskali najsprejemljivejše rešitve glede zdravniške pravice predpisovanja receptov za osebno rabo, so sporočili z ZZZS.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.