https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Čez Slovenijo tihotapil 1349 mrtvih ptic zavarovanih vrst

08.10.2018 ob 14:00  

V petek je mobilni carinski oddelek Ljubljana na postajališču Lukovica med pregledom prtljage v avtobusu s prikolico, našel 15 škatel z 1349 mrtvimi pticami zavarovanih vrst.

Kot so danes sporočili iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic, je bilo v najdeni prtljagi oz. v škatlah 1349 ptic 13 zavarovanih vrst. Najdene vrste ptic so zavarovane z Bernsko konvencijo in s slovensko zakonodajo s področja varstva prosto živečih živalskih vrst. Ptice, ki jih je Romun tihotapil v Italijo, so ulovili in ustrelili v Romuniji, namenjene pa so bile na italijanski črni trg, kjer bi jih prodali restavracijam.

Slovenija ostaja tranzitna država za tihotapljenje

V sklopu projekta Proti nezakonitemu ubijanju ptic na jadranski selitveni poti se v omenjenem društvu ukvarjajo tudi z nezakonitim transportom ptic preko naše države. Število zaznanih primerov se je vse od leta 2013, ko Slovenija ni več zunanja meja EU, zmanjšalo, a predvsem zaradi neizvajanja carinskega nadzora na mejah. Slovenija tako ostaja tranzitna država za ptice, ulovljene tako na območju vzhodne kot tudi jugovzhodne Evrope.

Foto: DOPPS – BirdLife Slovenija

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.10.2018 ob 14:43 ojoj gost

      c c c

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.