https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Pomurski partnerji projekta YouInHerit predstavili svoje aktivnosti na Hrvaškem

17.10.2018 ob 15:30  

 

Potem ko so v Pomurju zaključili svoje pilotne aktivnosti, ki so jih izvajali v projektu YouInHerit, so se pomurski partnerji v projektu, in sicer Razvojna agencija Sinergija in Občina Beltinci, v okviru projektnega sestanka udeležili tudi odprtja hiše oliv v Vodnjanju na Hrvaškem, kjer so predstavili dosežke svojega dela.


 

Projekt YouInHerit je financiran v okviru programa Interreg Central Europe. Rdeča nit projekta je oživljanje starih obrti in obrtnih dejavnosti, ki povezujejo lokalne skupnosti in prispevajo k njihovemu ekonomskemu blagostanju. V projektu sodeluje 12 partnerjev iz petih evropskih držav, in sicer Slovenije (lončarstvo, mlinarstvo in solinarstvo), Hrvaške (olivno olje), Madžarske (vinarstvo), Italije (gondoljerstvo) in Poljske (tradicionalno pivovarstvo).

 

Pomurska partnerja v projektu, in sicer Razvojna agencija Sinergija in Občina Beltinci sta v svojih pilotnih aktivnostih izvedla sledeče aktivnosti: priprava gradiva za usposabljanje - krepitev zmogljivosti na področju ohranjanje kulturne dediščine namenjeno predstavnikom lokalnih oblasti, deležnikom s področja kulturne dediščine in mladim ter izvedba usposabljanj; vzpostavitev mlinarsko-lončarske poti po Pomurju s spremljajočim letakom, širjenje informacij o tradicionalnih obrteh med mladimi ter lončarske delavnice za mlade.

 

Projektni partnerji so rezultate svojih pilotnih aktivnosti predstavili na dogodku, ki je spremljal odprtje »hiše oliv« v Vodnjanu na Hrvaškem.

 

Hiša oliv v Vodnjanu pomembna investicija na področju kulturne dediščine

 

Ena ključnih aktivnosti hrvaškega partnerja, Občine Vodnjan-Dignano je bila rekonstrukcija in obnova stare mestne »vage«, ki so ji v projektu vdahnili novo podobo in nove vsebine. Vodnjan, ki na Hrvaškem slovi kot kraj z najkvalitetnejšim olivnim oljem, je svoje projektne aktivnosti naslovil na spodbujanje priljubljenosti tradicionalne proizvodnje olivnega olja. Poleg informiranja in spodbujanja priljubljenosti olivnega olja med mladimi, hrvaški partner izvaja izobraževanja za mlade, ena izmed pomembnejših aktivnosti pa je bila obnova stare »vage«, ki so jo spremenili v »hišo oliv«.

 

V renovirani »hiši oliv« je nastal Center za usposabljanje mladih proizvajalcev olivnega olja. Center bo ponujal izobraževalni prostor za mlade proizvajalce olivnega olja, ki bodo tako dobili možnost postati del skupnosti motiviranih in uspešnih podjetnikov ter promotorjev lokalnih tradicionalnih produktov. Hiša oliv bo hkrati služila kot info točka, kjer bodo turistom in obiskovalcem na voljo informacije o oljčnih nasadih, proizvajalcih olivnega olja in drugih izdelkih iz oliv.

 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.