https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Noč čarovnic v današnjem času: kostumi, zabave in buče

31.10.2018 ob 17:00  

Danes po vsem svetu praznujemo noč čarovnic (halloween), ki jo pri nas poznamo kot ameriški praznik, ki je precej podoben našemu pustu. Ta se je v zadnjih letih močno razširil tudi v Sloveniji.

Na ta praznik, ki je še posebej razširjen v Severni Ameriki, se otroci in odrasli preoblečejo v razne kostume, navadno v čarovnice in pošasti. Izrezovanje buč, sladkarije, maskiranje v strašne kostume in velika praznovanja po vsej državi so na večer 31. oktobra tudi pri nas že nekaj povsem običajnega. Prednjačijo predvsem zabave po diskotekah in lokalih, tako da je v Sloveniji to bolj praznik odraslih.

Čarovniško navdihnjena hrana

V Severni Ameriki so za noč čarovnic značilni posebni bonboni, imenovani candy corn in torte okrašene z okraski povezanimi z nočjo čarovnic. Posebne jedi za to priložnost se pojavljajo tudi pri nas. Med najbolj popularnimi so strašni prsti iz hrenovk in toast s črvi, kjer so v toastu trakovi hrenovke, ki izgledajo kot črvi. Ne manjkajo pa tudi čarovniški napitki.

Noč čarovnic je priložnost za ustvarjanje

Noč čarovnic je tudi priložnost za ustvarjanje, saj lahko okrasite svoje stanovanje s strašljivimi okraski, si sešijete grozljive kostume ali pa se poigrate z make-upom.

Seveda pa ob prazniku noči čarovnic ne smemo pozabiti tudi na izrezovanje buč. Izrezljana buča je najpogostejši simbol noči čarovnic. Bučo z gorečo svečo nekateri imenujejo tudi Jackova svetilka (iz angleščine Jack O Lantern), kar izvira iz legende o skopuškem Jacku, ki je z zvijačo ugnal hudiča.

Praznik se je uveljavil tudi v literaturi in filmski industriji. Na temo duhov, skrivnostnosti, zombijev, črnih mačk, duhov, okostnjakov ... je bilo napisanih veliko knjig in posnetih ogromno grozljivih filmov.

Druga praznovanja, ki spominjajo na noč čarovnic

Noč čarovnic na splošno velja za ameriški praznik, vendar je običaje, značilne za ta praznik, mogoče najti tudi v mnogih drugih delih sveta. Ponekod praznujejo praznike, ki imajo sicer drugo ime, a enako vsebino: navezovanje stikov z duhovnim svetom, na primer z duhovi umrlih, vilami, čarovnicami ter celo s hudičem in demonskimi angeli. V Severni Ameriki se praznuje dan mrtvih, v Južni Ameriki praznujejo kawsasqanchis, v Afriki imajo ples zamaskiranih Egungunov, v Aziji pa imajo praznik Bon oziroma Obon.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      31.10.2018 ob 20:00 Turist gost

      Budalaščina z eno besedo.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.11.2018 ob 21:13 DEBELI FUKJENEC gost

      Na neumnih ljudeh bogataši služijo.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.