https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Spali bomo uro več

27.10.2018 ob 6:05  

Iz sobote na nedeljo bomo spali eno uro več in to kljub temu, da je letošnja raziskava v obliki anketnega vprašalnika pokazala, da si več kot 80 odstotkov Evropejcev želi ukinitev premikanja ure dvakrat letno. V raziskavi je sodelovalo 4,6 milijona Evropejcev iz najrazličnejših držav. Kako bo potekala odprava premikanja ure dvakrat letno bo odvisno od posameznih članic. Trenutno pa je Evropa razdeljena v tri časovne pasove z zimskim in poletnim časom in je premik ure še vedno potreben.


Prehod iz poletnega na zimski čas se bo letos zgodil v nedeljo, 28. oktobra 2018. Na ta dan torej ne smemo pozabiti, da se bodo ob 3. uri zjutraj ure premaknile za eno uro nazaj, torej na 2. uro zjutraj. Najverjetneje bomo priča zadnjemu premiku ure na poletni čas 31. marca 2019, na zimskega pa 27. oktobra 2019. Ob premiku urnih kazalcev se nekateri še vedno sprašujejo o smiselnosti dvakrat letnega premikanja na zimski in poletni čas. Zagovorniki premikanja urnih kazalcev so prepričani, da s premikom prihranimo pri energiji. Na drugi strani časopis Večer piše o ameriških raziskavah, ki dokazujejo, da zaradi ure daljšega dne gospodinjstva porabijo celo več elektrike.  

Foto: pxhere.com

Zadnjo nedeljo v oktobru Evropejci uro premikamo za 60 minut nazaj (iz 3.00 na 2.00) in s tem preidemo iz poletnega na zimski čas. Zanimivo je, da nekatere države premikanja ure sploh ne poznajo oziroma imajo enoten čas (na primer Rusija, Japonska, Kitajska). V Sloveniji uro premikamo od leta 1983 naprej, urne kazalce bomo najverjetneje premikali še naslednje leto, kaj sledi zatem še ni natančno znano.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.10.2018 ob 21:19 Maarko855 gost

      ?Poiščite Golaa Ženske v vaši soseski tukaj: Huit.Re/Zenske

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.