https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Vinjetam so šteti dnevi

26.10.2018 ob 0:00  

Evropski poslanci so včeraj sprejeli osnutek reforme o plačevanju poenotenih cestnin na območju EU, kar pomeni, da bodo naše vinjete in vinjete ostalih držav kmalu šle v pozabo.


Vinjete odhajajo

Trenutni sistem nakupa vinjete glede na čas potovanja bo zamenjan s plačilom glede na prevoženo razdaljo, verjetno bo predstavljen podobni sitem, kot je trenutno na Hrvaškem. Trenutni vinjetni sistem bo posledično moral biti ukinjen.

Težja vozila

Plačilo za vozila z maso nad 2,4 tone bo moralo biti urejeno z novimi smernicami z letom 2023, do konca 2027 pa se bodo morali novi uredbi priključiti tudi lahka gospodarska vozila oz. kombiji in minibusi.

 

Foto: Dars

Kaj pa osebni avtomobili?

Višina cestnin bo določena glede na izpuste CO2, vplive hrupa vozila in tako naprej. Situacija glede vinjet za osebne avtomobile še ni razrešena, saj pogajanja še potekajo. Sprejeti osnutek pa določa, da morajo biti sprejete odločitve, ki bodo pravične do tujcev oz. turistov, ki avtocesto v državi uporabljajo le za krajši čas. Kot možna rešitev s strani Evropskega parlamenta je ponujena opcija dnevnih ali tedenskih vinjet.

AMZS ne odobrava direktive

Evropske poslance so iz AMZSja spomnili na kopico pozitivnih posledic zaradi prehoda na vinejtni sistem, med drugim tudi višje pretočnosti in večje varnosti na cestah. Izrazili so tudi skrb, da bi se ljudje spet začeli izogibati avtocest v primeru plačila po razdalji, s tem pa bi bili preusmerjeni na ceste z dvosmernim prometom, ki so statistično veliko bolj nevarne od avtocest.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.10.2018 ob 10:01 čondraš gost

      Ja seveda da je treba ljudem ukiniti vinjete, najprej centraliziraš državo, ljudje se morejo z 2/3 države vozit v LJ delat ali v ostala večja mesta, zdaj pa jih bodo še udarili po žepu, ko se bodo vinjete ukinile . Zanimivo je da se ena spremeba, ali se gre za davke, vinjete, cene, dodatno zavarovanje...ne dogaja v prid ljudem. Kdaj bomo doživeli že enkrat nekaj kar nam bo olajšalo življenje ?

      7 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.10.2018 ob 10:28 DEBELI FUKJENEC gost

        Koji kurac se kurčiš???!!! HOTEL SI KAPITALIZEM, ZDAJ GA IMAŠ!!!! V socializmu tega nismo imeli. Še bolj pljuvaj po njem.

        17 5 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.10.2018 ob 10:54 Bljak gost

      Nema veze , če bomo vedno bolj obdavčeni in posledično vedno bolj revni , važno je da imamo svobodne in demokratične volitve .Še kolcalo se vam bo po nekdanjih časih .

      16 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      26.10.2018 ob 11:35 pepe gost

      Eh, spet se prerekate za zadeve, ki nimajo nobene veze. Ni kriv sistem! V socializmi še avtocest nismo imeli. Problem je, kr si ne znamo in ne zmoremo izvoliti pravih ljudi na prava mesta. Sicer pa je to samo začetek zgodbe, ker so kot predlog sprejeli Euro poslanci. Če se bo zadeva uresničila je še ddaleč. Vmes bodo še večkrat volitve in oblast se bo zamenjala. Tako v Sloveniji kot v EU. Zadeve se spreminjajo in tudi s plačevanjem cest bo čez 10 let drugače, kot se danes govori. Radi se imejmo in stopimo skupaj!

      2 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.10.2018 ob 12:09 DEBELI FUKJENEC gost

        Idi na luft pa si glavo preluftaj. V socializmu smo imeli svetovno znane tovarne, prvi v Evropi smo sestavili računalnik, delavec je bil cenjen in spoštovan. Za 42 ur!!! dela tedensko je dobival dobro in točno na datum plačo, vsak, ki je hotel delati, je dobil delo tik pred nosom, podjetja so za svoje delavce gradile stanovanja, kjer si za stanarino stanovanja dal manj kot 10% svoje plače - danes daš 50 % in več, če imaš srečo, da ga sploh imaš, podjetja so imela svoje počitniške domove, kjer je delavec zelo poceni preživel dopust, ....... NE PIŠI O STVAREH, KI JIH NE POZNAŠ!!! Tvoj zlati kapitalizem je vse to uničil, delavce pa na cesto!!! Danes smo hlapci ZDA in EU, ne glede na to ali so na to kdo je pri nas v vladi. Če ne bi bilo v 30 - ih letih nobenega napredka in razvoja, potem bi človeštvo že zdavnaj izumrlo. Štekaš??? Tudi, če bi ostal socializem, bi danes imeli toliko avtocest - ali še pa več, ker takrat ni bilo toliko korupcije kot je danes - kot jih imamo danes. Mi smo svetovno tako majhni in nepomembni, da v ničemer ne moremo odločati sami, vse nam dirigirajo svetovni vladarji!!!

        13 0 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      26.10.2018 ob 12:58 rudi gost

      Kaj bluzite, kdo govori o ukinjanju vinjet, če še budale evropske same ne vedo, kaj hočejo. Včeraj o tem ni bilo nič slišat, če je bilo, pa ni bilo nikakršnega ukinjanja za osebna vozila.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      26.10.2018 ob 15:12 gost

      Debeli f v socializmi avtocest nismo niti meli, zastonj se k....š...

      1 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.10.2018 ob 15:42 DEBELI FUKJENEC gost

        PREKLETO TELE DESNO ZABITO IDI V ARGENTINO PA TAM OSTANI!!! LJUBLJANA - BEOGRAD, JADRANSKA MAGISTRALA, ..........

        4 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.10.2018 ob 15:51 DEBELI FUKJENEC gost

        Že leta 1972!!! je bila zgrajena štiripasovna avtocesta Vrhnika - Postojna!!!!!!

        5 1 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      26.10.2018 ob 16:36 strelec gost

      Danes pa ma bajsi telebajski slab dan kak psuva kot v najboljših časih. Kdo te je bajsi spet tak razpizdil. Bom povedal po tvoje, pojdi ven na zrak, topel sonček pa se boš hitro umiri in streznil. Sicer pa imamo ves čas levo vlado v Sloveniji, ja kaj za vraga so ti naši levičarji komunisti pa kapitalisti v enem vsaka jim čast, naša država je fenomen. Res, da nam Amerika pa eu diktira kak naj živimo, a ves čas imamo levo komunistično vlado, ki prav tako liže Merklovi pa Zda rit. Zakaj nam ti tvoji komunisti ne zrihtajo boljših plač pa izstop iz eu pa nata. Jaz sem takoj za. Kaj bosta zdaj Šarec pa palček smuk nardila dobrega v nas državljanov. Nič en velki kurac, kak vsi predhoniki pred njima, Janša, Cmerar Bratuškova, Šarec jaz med njimi ne vidim razlike, to je vse bull shit. Trenutno v Sloveniji ne vidim nobene stranke ne človeka ,ki bi nas vodil iz propada ven iz brezna. Trije, ki so bli za to sposobni so žal pokojni. Mislim na Krambergerja.Pučnika in Drnovška. Tak bajsi telebajsi zdaj pa še mene steraj v kurac ka se boš bolje počutil jaz pa grem lepo na popoldanski sprehod v naravo. Pa, pa bajsi telebajski.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.10.2018 ob 16:54 DEBELI FUKJENEC gost

        Potrdil si to, kar sem napisal, da SMO HLAPCI ZDA IN EU, ne glede na to kdo vodi vlado. V Jugoslaviji smo bili SAMOSTOJNI in ni bilo šans , da bi nam Nemčija komandirala. Dalje se v to debato ne bom spuščal, ker ne bo nobene koristi iz tega. Da ti pa nek nevednež napiše, da v socializmu nismo imeli avtoceste, je pa višek nevednosti ali norosti!!! Zakaj imam slab dan? Ti bom povedal, ali ne povej nikomur. Dopoldan sem žical lepo 25 letnico pa mi na koncu ni dala. Psssstttt. Nikomur ne povej.

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      26.10.2018 ob 18:27 strelec gost

      Eh bajsi ne ga srat, poskusi še enkrat mogoče je tudi 25 letnica mela slab dan. V drugo ji ponudi malo več cvenka, saj pa veš da mlade dekline palijo na debelo denarnico, ti jo maš in ne vem kje je tu problem.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      26.10.2018 ob 19:14 strelec gost

      Jutri ji namesto 1000 evrov ponudi 2000 pa bo dala noge hitro narazen.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      26.10.2018 ob 21:28 strelec gost

      Eh 3000 bo preveč, 2000 ji mora folgat, za ta denar mora trdnjava pasti.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.