https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Rekordna letina grozdja in sadja

13.11.2018 ob 6:05  

Vinogradništvo in sadjarstvo sta tradicionalni gospodarski panogi v Pomurju, prepletata se s področjem turizma ali predstavljata dodaten vir zaslužka. Glede na zadnje podatke statističnega urada so lahko denimo vinogradniki v Sloveniji z letošnjim pridelkom zadovoljni, saj naj bi bil ta v primerjavi z letinami od leta 1991 dalje, rekorden.


Vinogradniki v Sloveniji bi naj tako letos skupno pobrali 128.347 ton grozdja ali 8,2 tone na hektar, kar je v primerjavi z lanskim letom, približno 45 odstotkov več. Letošnji pridelek grozdja je hkrati tudi za 30 odstotkov večji od desetletnega povprečja. Glede na stanje z začetka septembra so rdeče sorte grozdja obrodile nekoliko bolje od belih, saj lahko pričakujemo v povprečju 8,6 tone na hektar ali skupaj 41.295 ton. Bele sorte grozdja naj bi povprečno rodile osem ton na hektar, skupaj pa naj bi dale 87.052 ton.

Rekordna tudi letina poznih sadnih vrst

Letos naj bi bila prav tako rekordna letina poznih sadnih vrst. Sadjarji naj bi iz intenzivnih sadovnjakov tako pospravili skoraj šestkrat več jabolk kot lani. Letina tega sadja je bila lani namreč zelo slaba, iz ekstenzivnih sadovnjakov pa so sadjarji letos pobrali sedemkrat več pridelka kot lani. Jabolk v intenzivnih sadovnjakih naj bi bilo letos 81.193 ton ali 34,9 tone na hektar, kar znaša 43 odstotkov več od desetletnega povprečja. V ekstenzivnih sadovnjakih naj bi medtem pridelali 47.586 ton jabolk ali 67 kilogramov na drevo, poroča portal STA.

Pridelek hrušk letos štirikrat večji kot lani

Poleg jablan so letos obilno obrodile tudi drevesa hrušk, saj bi naj bilo v intenzivnih sadovnjakih hrušk za 4911 ton ali 23,4 tone na hektar. Pridelek hrušk letos tako znaša štirikrat več kot v letu 2017, tudi za to sadno vrsto zelo slabem letu. Rekordna letina hrušk se pričakuje letos v ekstenzivnih sadovnjakih, skupaj naj bi jih bilo okoli 11.000 ton ali 45,5 kilograma na drevo, kar znaša 75 odstotkov več od desetletnega povprečja. 

Slive obrodile petkrat boljše kot lani

Prav tako naj bi bila odlična letina tudi pri slivah in češpljah. Te naj bi v ekstenzivnih sadovnjakih obrodile petkrat boljše kot lani, to je 24,6 kilograma na drevo, kar znaša skoraj enkrat več od desetletnega povprečja. Po podatkih statističnega urada naj bi bila dobra tudi letina ameriških borovnic s 4,8 tone na hektar in malin s 6,2 tone na hektar v intenzivnih sadovnjakih.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.11.2018 ob 7:51 DEBELI FUKJENEC gost

      8 ton grozdja na hektar? Kaj se vi hecate? V ženinih goricah je bilo najmanj 15 ton na hektar. Sliv pa toliko, da je polna klet marmelade.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      13.11.2018 ob 14:13 subvencije gost

      Letina nadpovprečna. Kmetje pa, kot ponavadi bodo spet jamrali. Nikoli jim ni po godu!

      12 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      13.11.2018 ob 18:15 DEBELI FUKJENEC gost

      Busybee, rabiš dobro vino? Nekaj ti ga podarim.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.