https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Nedavno prevzeli podjetje, sedaj ga umaknili z borze

05.11.2018 ob 10:00  

Večinski lastnik Gorenja se je odločil za umik podjetja z ljubljanske borze.


Večinski lastnik Gorenja je kitajski Hisense, ki ima v lasti 95,42 odstotka podjetja. Ta je poskrbel za izključitev manjšinskih lastnikov in umik z borze s 5. novembrom. Glede na ocene analitikov to ne more pomeniti nič dobrega, zadnji tečaj se v zadnjem borznem tednu namreč ni niti malo premaknil.

 

Foto: international.gorenje.com

Zgodovina

Gorenje se je na domači borzi prvič pojavilo junija 1998 z začetno ceno 6,19 evra na delnico. Po dobrih šestnajstih letih je Hisense odkupil zadnji del podjetja po ceni 12 evrov. Vrhunec je Gorenje doseglo leta 2007, ko so presegli mejo 50 evrov, dno pa leta 2012 s 3,78 evri.

 Ostala podjetja

Med prazniki so se nekoliko pocenile tudi delnice nekaterih drugih podjetij, kot so Krka, Petrol, Telekom, Luka Koper in Triglav. Po drugi strani sta za nekaj odstotkov zrasli Sava in Cinkarna Celje. Dandanes so časi za podjetja nekoliko negotovi, vrednosti delnic namreč stalno nihajo. Kakšen vpliv bo to imelo na ostala domača podjetja lahko le ugibamo.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.11.2018 ob 11:05 victor gost

      Preberi vsi tisti, ki ste tako navdušeni nad tem, da celo Slovenijo kupijo tujci. ( za mali denar ).

      16 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.11.2018 ob 23:17 biznis je biznis gost

      No, FDV-jevec, od kje si to pobral??? Sploh ne veš kaj pišeš! Lastnik se pač odloči o svojem premoženju kakor sam želi. In logično je, če je nekdo kupil večino podjetja in ga trenutno ne zanima prodaja, da je potem brez veze, da je podjetje na borzi, če itak ne bo trgovanja z delnicami. Mogoče se celo odloči, da bo obliko latništva podjetja spremenil v D.O.O. namesto sedanje oblike D.D. . Podobno je naredil sedanji lastnik z Radensko. Itak pa je to za večino slovenčkov višja matematika. Saj še ne dojemajo, da je pač vseeno, kakšne narodnosti je lastnik. Popolnoma vseeno je, če je lastnik Janez Novak ali Hans Müller ali Chi Lee Zung. Bistveno je, da podjetje uspešno posluje in imajo delavci plače.

      3 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.11.2018 ob 0:15 victor gost

        Da bo lastnik Hans pač moramo ubogljivi Slovenčki podjetje prodati za desetino vrednosti podjetja. Ko je bil lastnik Janez so delavci tudi imeli plače in dobiček podjetja je šel v državni proračun, zdaj bo dobiček šel v Hansov žep.

        10 2 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      06.11.2018 ob 13:52 biznis je biznis gost

      Victor, vidim, da ne poznaš stvari. Eni še bvedno mislite, da smo v bivšem sistemu. Če je lastnik Janez, dobiček gre v njegov žep. In z dobičkom dela kar mu paše. Seveda pa podjetje o dobička plača davek, ki gre v državni proračun. In vseeno je, kdo je lastnik. Davek se plača od dobička podjetja. Če bi bilo podjetje v lasti države bi lahko država dobiček prenesla v proračun. Vsi pa dobro vemo, da je država zelo slab lastnik. Kar se pa tiče plač zaposlenih pa te samo spomnim, da malo poglej nazaj in ti dam za primer Iskro, ki jo ima Šešok. Javno je znano, da so plače v podjetjih v povprečju višje tam, kjer je lastnik tujec. Zato je vse kar pišeš brez veze. Tisti, ki se ne morete soočiti z realnostjo, da socializma ni več pač širite neresnice in sejete strah pred tujimi podjetji.

      1 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.11.2018 ob 14:08 victor gost

        Sam si napisal vso resnico, zato so vse tvoje nadalje neoliberalne pravljice za tri leta stare otroke odveč. ČE JE LASTNIK PODJETJA DRŽAVA, GRE DOBIČEK V DRŽAVNI PRORAČUN. ČE JE LASTNIK TUJEC, GRE DOBIČEK V NJEGOV ŽEP. VSE POVEDANO.

        10 0 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      06.11.2018 ob 14:13 victor gost

      Zdaj, ko je Gorenje kupil tujec za mali denar, bo delavcem dal takoj višje plače? Glej, da namesto višjih plač delavci ne bodo ostali na cesti.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      06.11.2018 ob 23:16 biznis je biznis gost

      Victor poglej si prispevek o sindikatu delavcev na črpalkah. Petrol baje plačuje 400 EUR neto. To so državne firme! Glavno da gre dobiček v državni proračun. No, nekaj si še pozabil. Vodstvo ima individualne pogodbe o zaposlitvi. Letno zaslužijo toliko, da ti v nekaj letih ne spraviš skupaj. Le zagovarjaj jih.

      0 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.11.2018 ob 9:58 victor gost

        Kaj res misliš, da je v firmah v tuji lasti kaj drugače? Vsi delavci morajo dobiti minimalno plačo 648 evrov neto. To je ta pravi kapitalizem, ki ste si ga tako želeli. Bavčar, Zidar, ...... so zaslužili milijon evrov letno. Zakaj potem tako pljuvate po Jugi kjer so plače bile omejene na 1:5?

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.