https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Previdno: Policisti v tednu Martinovanj poostreno na cestah

05.11.2018 ob 9:30  

Policisti bodo od danes naprej po vsej državi pričeli z akcijo »Alkohol, droge in druge psihoaktivne snovi v prometu«, ki bo v tednu pred Martinovo nedeljo opozarjala na nesprejemljivost vožnje pod vplivom omenjenih snovi.

V tednu številnih prireditev povezanih z Martinovanji bodo tako policisti in mestni redarji vse do 11. novembra poostrili nadzor na cestah. Kot je znano alkohol, droge in druge psihoaktivne snovi poslabšajo naše sposobnosti za varno udeležbo v prometu. Alkoholizirani udeleženci v prometu so namreč letos do konca septembra povzročili skoraj 1100 nesreč.

Alkohol zmanjšuje sposobnost za vožnjo in odzivanje

Kot je znano alkohol že s prvim popitim kozarcem vpliva na mišljenje in zaznavanje. Na človeka deluje tako, da smo manj sposobni za vožnjo in ustrezno odzivanje, še posebej v kritičnih trenutkih, opozarjajo na Agenciji za varnost prometa. Nadalje na agenciji pozivajo, da naj se vozniki že vnaprej dogovorijo, kako bodo prišli domov s prireditev ali z zabave, če so uživali alkohol ali uporabili prepovedane psihoaktivne snovi.

Zaradi alkohola letos 1100 prometnih nesreč

Na slovenskih cestah se je letos do konca septembra zgodilo okoli 1100 prometnih nesreč, ki so jih povzročili udeleženci pod vplivom alkohola. Zaradi alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč je letos umrlo 14 ljudi, med njimi pa je bilo 12 hkrati tudi povzročiteljev. Večino prometnih nesreč pod vplivom alkohola so povzročili vozniki motornih vozil stari od 25 do 34 let, sledijo pa jim stari od 35 do 44 let, poroča portal STA.

Nadalje je med povzročitelji smrtnih nesreč letos bilo osem voznikov osebnih vozil, dva mopedista, dva voznika tovornega vozila in dva kolesarja. Devet nesreč s smrtnim izidom se je zgodilo izven naselja, v 11 primerih nesreč od 14 pa se je nesreča zgodila v temnem delu dneva.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.11.2018 ob 12:25 zgodovina gost

      Vsi na cesto in kaznovati pijance.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      08.11.2018 ob 12:35 martinek gost

      edijno pošteno,naj samo stavlajo pa stroga kaznuvlejo pijance za volanom,eni so martijni sakši din,sicer pa nema več pomejna martijnovo,da vijno zavri že septembra,pa tau je samo izgovor ka se lejko nalejvlejo z vijnon,tudi tisti kulturneži ka kao mij pa ne pijimo,da pa martijnovo pa se najbole nažirajo,banda pijana

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.