https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Geoenergo: Na Petišovskem polju se fracking nikoli ni in ne bo izvajal

Petišovci, 13.11.2018 ob 6:00  

Družba Geoenergo, d.o.o., ki se ukvarja z izkoriščanjem mineralnih surovin, surove nafte, zemeljskega plina in plinskega kondenzata na petišovskem polju, je v pismu pojasnila, da so njihovi postopki pridobivanja zakoniti in, da želijo zagotavljati večjo energetsko neodvisnost Slovenije. Zaradi nepravilnosti v postopkih izdaje dovoljenj za povečanje črpanja plina v Petišovcih je odstopil direktor Arsa Joško Knez.

V luči zadnjih objav v medijih glede pridobivanja okoljskih odločb v povezavi z izkoriščanjem zemeljskega plina želi Geoenergo javnosti sporočiti, da si že vseskozi prizadeva za transparentnost in zakonitost vseh postopkov. Glede na insinuacije v medijih o pritiskih, poudarjajo, da nobeden od partnerjev, ki sodelujejo v projektu, ni nikoli izvajal nikakršnih pritiskov. Komunikacija na družbenih omrežjih, ki je bila v medijih izpostavljena in kaže na frustracijo domnevnih delničarjev, je očitno posledica nerazumno dolgega postopka, in ni uradna komunikacija nobenega od partnerjev v projektu in takšno vrsto komunikacije obsojajo in se od nje distancirajo. Družba Ascent Resources pa je svoje delničarje tudi že večkrat pozvala, naj na tak način ne komunicirajo.

Zaradi nepravilnosti v postopkih izdaje dovoljenj za povečanje črpanja plina v Petišovcih, odstopil direktor Arsa

Posebna komisija ministrstva za okolje je ugotovila nepravilnosti v postopkih izdaje dovoljenj za povečanje črpanja plina v v Petišovcih, ki jih je želela pridobiti britanska družba Ascent Resources. Direktor agencije za okolje (Arso) Joško Knez je zaradi tega odstopil s položaja, so potrdili na ministrstvu za okolje in prostor. Njegov odstop je posledica notranjega nadzora na delom agencije pri odobritvi dovoljenj za črpanje plina v Petišovcih, ki ga je prejšnji teden odredil minister za okolje in prostor Jure Leben.

Posebna komisija je ugotovila nepravilnosti povezanih z načrtovanim črpanjem plina v Pomurju

Kot so potrdili na ministrstvu je posebna komisija ugotovila več nepravilnosti, med drugim pri dveh postopkih, povezanih z načrtovanim črpanjem plina v Pomurju, je prišlo do kršitev načel samostojnosti in neodvisnosti organa ter uradnih oseb. 

Nadalje je komisija izpostavila dejstvo, da se "tujcem pritiski do slovenskih uradnikov ne zdijo nedopustni in nesporni in so jih pripravljeni ponoviti". Obenem je komisija predlagala analizo strokovnosti in usposobljenosti oseb, ki izdelujejo dokumentacijo za upravljavce naprav in samega postopka izdaje dovoljenja.

 Foto: www.slovenski-plin.si

Postopek za izdajo okoljevarstvenega dovoljenja za čiščenje zemeljskega plina, ki se pridobiva na območju Murske depresije, se na ARSO vodi že od junija 2014, torej štiri leta in pol (medtem ko Zakon o varstvu okolja za izdajo tovrstne odločbe predvideva šest mesečni rok). Postavitev nove naprave za čiščenje zemeljskega plina je v strateškem interesu Republike Slovenije, saj pomeni zmanjšanje odvisnosti od uvoza plina, hkrati pa bo omenjena naprava izpolnjevala vse najvišje okoljske standarde. Omenjena naprava bo omogočala oddajanje plina v javno omrežje, kar bo predstavljalo tudi pomemben korak k zmanjšanju odvisnosti od uvoza plina.

Prav tako tudi predhodni postopek za izvedbo ponovnega hidravličnega lomljenja na dveh vrtinah poteka že skoraj leto in pol (medtem ko Zakon o varstvu okolja za izdajo tovrstne odločbe predvideva dvomesečni rok). Proizvodnja zemeljskega plina in nafte na območju Murske depresije neprestano poteka že vse od leta 1943. V tem času je bilo izvrtanih preko 160 vrtin, prva hidravlična stimulacija (kar mediji enačijo s »frackingom« v ZDA) pa je bila izvedena že leta 1956. Poudarjamo, da torej nikakor ne gre za novo metodo pridobivanja plina, pač pa za ustaljen rudarski postopek.

Od leta 1956 je bila hidravlična stimulacija manjšega obsega v Petišovcih izvedena že na več kot petdeset vrtinah, pri čemer nikoli niso bili zaznani kakršnikoli negativni učinki na okolje in zdravje ljudi, kar je, poleg omenjenega manjšega obsega stimulacijskega postopka, posledica tudi geoloških posebnosti pridobivalnega prostora ter drugih okoliščin in izvedenih ukrepov. Trenutno se na Petišovskem polju ne izvaja postopek hidravlične stimulacije/lomljenja.

Vrtini Pg-10 in Pg-11A sta bili hidravlično stimulirani že leta 2011. Ob tem je ključno poudariti, da postopka njune hidravlične obdelave slojev peščenjakov majhnega obsega (t.i. »hidravlična stimulacija«), ne moremo in ne smemo enačiti s hidravlično obdelavo oz. frakturiranjem velikega obsega skrilavcev s horizontalnimi vrtinami (t.i. »fracking«). Med posegi v Sloveniji in posegi, ki jih opravljajo v ZDA in o katerih tečejo razprave tudi v Evropi, obstajajo velike razlike, ki v osnovi izvirajo iz razlik v geološki sestavi tal (npr. pri nas je prisoten bolj prepusten peščenjak, v ZDA pa trd, tudi do 1000-krat manj prepusten skrilavec).

V spodnji tabeli je podana primerjava med ležiščem v ZDA in ležiščem Petišovci. Podatki za ZDA so pridobljeni iz študije ameriške Agencije za zaščito okolja (EPA), za Petišovce pa iz poročila o vplivih na okolje, narejenega s strani Geološkega zavoda Slovenije.

Foto: Geoenergo d.o.o.

Evropske smernice o minimalnih načelih za raziskovanje in izkoriščanje ogljikovodikov (na primer plina iz skrilavca), pri katerem se uporablja obsežno hidravlično lomljenje ločujejo med »hidravličnim frakturiranjem velikega obsega« in »hidravlično stimulacijo manjšega obsega«; razlike med njima so zelo velike. Obsežno hidravlično lomljenje je namreč definirano kot »vbrizgavanje v vrtino najmanj 1.000 m3 vode na fazo lomljenja oziroma najmanj 10.000 m3 vode v celotnem postopku lomljenja«, kar pa je mnogo več kot v primeru aktivnosti na Petišovskem polju. Hidravlična stimulacija manjšega obsega se redno izvaja v naši neposredni bližini, na Madžarskem in Hrvaškem.

Podzemne vode pri izvajanju postopkov hidravlične stimulacije niso ogrožene. Vodonosnik pitne vode se nahaja v holocenskih gramoznatih sedimentih reke Mure, ki se nahajajo na globini 20-30 m, medtem ko se dno plinskih vrtin Pg-10 in Pg-11a nahaja na cca 3.500 m. Vsa dela, ki jih izvajamo, so podvržena strogim okoljevarstvenim ukrepom, posledično so vse vrtine zasnovane z vsaj tremi zaščitnimi cevmi – s površinsko, vmesno in proizvodno zaščitno cevjo. Zaščitne cevi preprečujejo kakršnokoli uhajanje plina ali tekočin iz plinonosnih peščenjakov do vodonosnika. Vse zaščitne cevi so predhodno tlačno testirane in pregledane.

Obdelava slojev se izvaja v srednje miocenskih peščenjakih, ki se nahajajo na globinah večjih od 2.500 m. Med plinonosnimi peščenjaki (globina cca 3.000 m) in vodonosniki pitne vode (globina cca. 20-30 m) se nahaja debela skladovnica neprepustnih sedimentnih kamnin, ki preprečujejo kakršnokoli migracijo plina ali fluidov iz nižjih v višje plasti. Navedeno potrjujejo tudi študije oziroma mnenja Geološkega zavoda Slovenije in Naravoslovnotehniške fakultete, Oddelek za geotehnologijo, rudarstvo in okolje.

Potrebno je tudi izpostaviti, da se postopek hidravlične stimulacije/lomljenja v času proizvodnje iz vrtine ne izvaja in da gre za postopek »enkratnega značaja«, katerega se v istih plinonosnih slojih praviloma ne ponavlja. Razvoj in proizvodnja plina na Petišovskem polju ostaja eden izmed ključnih gospodarskih projektov za razvoj SV Slovenije, ki zagotavlja večjo energetsko neodvisnost Slovenije, so zapisali pri družbi Geoenergo d.o.o.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.11.2018 ob 10:44 Putin gost

      Please delay Ascent as long as possible...Gazprom will appreciate it

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      13.11.2018 ob 11:00 Gost gost

      Bravo LMŠ, tak se dela!

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      13.11.2018 ob 11:30 plin gost

      Mi smo vedno neki bumbarji. Saj v globinah meje ne potekajo. Dokler bodo pri nas državni uradniki mleli in modrovali, bodo Madžari in Hrvati počrpali ves plin iz teh globin.

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      13.11.2018 ob 12:09 Gigi govedina gost

      Ka se to non stop ene pa iste glupe face pojavljajo ?

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      13.11.2018 ob 12:11 Aha,aha gost

      Ja tu pa je plina , tak za eni par krat vžigalnike napolniti .

      0 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      13.11.2018 ob 12:13 sophie gost

      eh Arso employees...there are plenty of jobs going in the UK if you are worried about your positions

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      13.11.2018 ob 12:27 Janko gost

      Ge je pa Laj? Kak je že on glasoval v dz? :)) zdaj bi pa van rad šerif bil :)))

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      13.11.2018 ob 21:04 plinovod gost

      Laja pa Balažeka nagoniti!

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.