https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Banke vas bodo odslej letno obveščale o stroških, povezanih z računi

10.12.2018 ob 14:00  

V EU od 31. oktobra veljajo nova pravila, ki bankam nalagajo boljše obveščanje strank. V skladu s temi pravili bodo vsi lastniki bančnih računov, enkrat letno prejeli vse informacije o stroških računa na banki.

»31. oktobra so v EU pričela veljati nova pravila, ki bankam in ponudnikom finančnih storitev nalagajo podrobno obveščanje strank o stroških povezanih z odpiranjem in vzdrževanjem bančnih računov na standardiziranem obrazcu,« opozarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije.

Boljše obveščanje strank je bankam v EU predpisala direktiva iz leta 2014, ki je bila v Slovenijo prenesena v letu 2016, banke pa jo morajo spoštovati od zadnjega oktobra letos.

Ob odprtju računa boste odslej seznanjeni s stroški najpogostejših storitev

Novi predpisi določajo, da morajo banke odslej potrošnikom ob odprtju računa izdati standardiziran obrazec, ki zajema stroške najpogostejših storitev, kot so: vodenje plačilnega računa in povezane storitve, izdaja debetne kartice, izdaja kreditne kartice, prekoračitev dovoljenega in nedovoljenega stanja, kreditno plačilo, trajni nalog, direktna obremenitev in dvig gotovine.

Enkrat na leto brezplačne informacije o stroških povezanih z računi

Banke morajo vsaj enkrat letno brezplačno posredovati tudi vse informacije o stroških, povezanih s potrošnikovimi računi, kot so: nadomestilo za vsako storitev posebej in kolikokrat je bila uporabljena, skupni znesek nadomestil za vsako storitev in vsak paket storitev in dodatne storitve, ki niso zajete v paketu, obrestno mero pri limitih in skupni znesek zaračunanih obresti, kreditno obrestno mero in skupni znesek odplačanih obresti, znesek prejetih obresti in skupni znesek nadomestil za vse storitve.

Banke v Sloveniji bodo prve obračune nadomestil morale poslati do konca oktobra 2019

Na NLB bodo letni obračun strankam pripravili v prvi polovici leta 2019, stranke pa ga bodo prejele skupaj z mesečnim izpiskom.

Tudi na Abanki bodo obvestila poslali na enak način, kot zdaj strankam pošiljajo mesečne izpiske o prometu in stanju na računu, kdaj jih bodo pošiljali, pa še niso napovedali.

Nova KBM bo stranke obveščala po različnih kanalih, odvisno od načina, dogovorjenega s posamezno stranko, prvič pa bodo obračune poslali najkasneje do 30. 10. 2019.

Banka SKB pa bo prvi letni obračun za obdobje od 1. 10. 2018 do 31. 12. 2018, poslala predvidoma v drugem kvartalu leta 2019 po pošti na naslove strank, poroča zurnal24.

Banka Slovenije na spletu omogoča primerjavo nadomestil za najpogostejše storitve

V skladu z novimi pravili morajo biti nadomestila za reprezentativne storitve v vseh državah članicah EU objavljena tudi na brezplačnih spletnih mestih. Banka Slovenije skladno s tem zagotavlja novo brezplačno primerjalno spletno mesto, ki ga najdete tukaj.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.12.2018 ob 19:17 đeri gost

      ka pa nekateri imamo odprte trr in več nimamo nobenih nakazil in smo hoteli kartico na banki dati zaprti in nam niso dovolili zaradi stroškov vodenja računa in če poveš da tudi več nikoli neboš imel nakazila nočejo zaprti računa,, na banki so veseli da ti lepo zračunavajo vodenje računa če imaš nakazilo ali ne

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.